VIKTOR IVANČIĆ: U NEDJELJU IM GLASAJTE SVE PO SPISKU!

tačno.net
Autor/ica 8.9.2016. u 19:28

VIKTOR IVANČIĆ: U NEDJELJU IM GLASAJTE SVE PO SPISKU!

Drugi dan četvrtog FALIŠ-a, šibenskog festivala alternative i ljevice, počinje u 20 sati na Maloj loži promocijom knjige “Radnici i seljaci” novinara, publicista i književnika Viktora Ivančića. S autorom će razgovarati jedan od organizatora FALIŠ-a Emir Imamović Pirke, a mi smo ga – Ivančića, a ne Pirketa – kao političkog analitičara zatražili za komentar, savjet, preporuku pred parlamentarne izbore u nedjelju.

“Glasajte im sve po spisku!”, poručio je Ivančić.

O knjizi FALIŠ-ovi književni kritičari kažu: “Treba odmah otvoreno kazati da su ‘Radnici i seljaci’ mračna knjiga puna optimizma. Također, treba upozoriti i na to da su Ivančićeve priče zaista eseji: briljantne analize posljedica rata i divljačke, kvaziliberalne i kvazidemokratske transformacije hrvatskog (srpskog, bosansko-hercegovačkog…) društva. Likovi u ovim pričama – radnici, seljaci i šačica pripadnika poštene inteligencije – notorni su gubitnici tranzicije, koji u egzistencijalnoj krizi preispituju svoju prošlost, tragajući za uzrocima vlastitih nevolja. Optimizam nastaje u trenutku spoznaje i donošenja odluke, koju Ivančićevi junaci potom provode. Svaku od tih odluka sažima jedna jedina riječ: pobuna. I dok čitatelji uživaju u ovom vrhunskom štivu, nama ostaje nada da će im se dogoditi nešto slično.”

Nakon Ivančića, na Maloj loži raspravljat će se na temu “Eurijeka!: Rijeka, euro prijestolnica kulture 2020.”, a sudjelovat će Ivan Šarar i Kruno Lokotar, dok u 22 sata Zijah A. Sokolović i Dražen Šivak premijerno izvode predstavu “Demokracija” čiji je autor Zijah A. Sokolović.

Goran Borković, Forum.tm
tačno.net
Autor/ica 8.9.2016. u 19:28