Nacionalna geneza i temeljnica Plevnešovog kozmopolitizma

Gradimir Gojer
Autor/ica 13.11.2017. u 09:50

Nacionalna geneza i temeljnica Plevnešovog kozmopolitizma

Foto: jordanplevnes.net

Ili od mitskog ka ovovremenom

Piše: Gradimir Gojer

Rođen u živopisnoj Sloeštici, u Demirhisarskom kraju, makedonski književnik Jordan Pllevneš svojim je dramskim tekstovima obilježio kraj prošloga i početak stoljeća koje živimo. Od prve zbirke poezije Teorija otrova do romana Osmo svjetsko čudo pruža se luk koji svoje temeljište s jedne strane ima u nacionalnom kompleksu terre macedoniane, a na drugoj strani njegova je temeljnica u europeizaciji Balkana u najširem smislu.

Sjećajući se svojedobnog, prvog susreta sa djelom ovoga dramatičara na sarajevskom Festivalu malih i eksperimentalnih scena sreća ili proviđenje učinili su svoje. Prvi susret bio je sa dramom Erigon

Ta čudesna dramatska struktura u kojoj se miješaju stvarnosno i fikcionalno, makedonski povijesni dokumenti i europske surove realije izmišljena, dapače izmaštana stvarnost i jedan svijet u kojem trijumfira pokvarena Europa kao stoljetni surogat življenja, pa onda fikcionalni srazovi psećeg i ljudskoga svijeta, to je kod Plevneša literarno moćno artikulirano najsuvremenijom  književnom aparaturom za koju, kada sam se prvi puta susreo sa ovom dramom, nisam niti imao prava i logična, do kraja osviještena objašnjenja.

Plevneš mitsku temeljnicu, kao srčiku dramatske životodajnosti, čuva od Erigona sve do teksta Jedan čovjek, jedna žena. Dapače, njegova dramatska logiciranja koja idu uvijek tankom crtom između mitskog i ovovremenog pobuđuju svevremeno prisutne asocijacije.

I kada ispisuje gustu simboličnu prozu Osmo čudo svijeta Jordan je Plevneš prevashodno dramatik!

Ali u njegovom slučaju to dramatsko, stalno prisutno u piščevoj žudnji da europeizira svijet svoje duhovne i stvarnosne postojbine, doživljava metamorfoze kroz snažnu poetsku auru, pa pisac koji je bio i istaknutim disidentom i sljedbenikom artoovskih promišljanja kazališta poezijom natapanom u nadahnutu fantastiku izvodi stvarnu kozmopolitizaciju svoje nacionalno snažno obilježene žudnje.

Plevneš je pisac za kojeg je možda najtačnije ustvrdio akademik Stardelov da je cijelim svojim djelom Plevneš izvodio golemu teatralizaciju moralnosti makedonske povijesti….

Plevneš je krenuo u veliku avanturu literarnog stvaranja od nacionalne temeljnice da bi literarno autentičnim metamorfozama stigao u prostore totalnog kozmopolitizma.

Gradimir Gojer
Autor/ica 13.11.2017. u 09:50