‘Između etike i estetike eksplicitna po-etika Danila Kiša’ – promocija knjige Midhada Kurtovića u knjižari Buybook

tačno.net
Autor/ica 16.4.2019. u 13:13

‘Između etike i estetike eksplicitna po-etika Danila Kiša’ – promocija knjige Midhada Kurtovića u knjižari Buybook

Izdavačka kuća Buybook organizira promociju knjige Između etike i estetike eksplicitna po-etika Danila Kiša, autora Midhada Kurtovića. Promocija će se održati u okviru programa „Proljeće u Buybooku“ u četvrtak, 18. aprila 2019. u 19:30 sati u sarajevskoj knjižari Buybook. S autorom će razgovarati Kristina Ljevak. 

”Analizirajući različite fenomene iz književne teorije o kojima je pisao ili govorio Danilo Kiš, Midhad Kurtović izvodi neku vrstu zaključka u kojoj kaže da se Kišovo shvatanje književnosti opire svakom redukcionističkom pristupu koji nastoji pisca i njegov književni svijet osiromašiti svodeći ga na jednu jedinu dimenziju. Sva Kišova razmišljanja o literaturi u svojoj osnovi su kosmopolitska, pluralistička i anacionalna. Zbog svega navedenog književni opus Danila Kiša u najvećoj mogućoj mjeri pripada evropskoj i svjetskoj književnoj baštini. Treba istaći da je Midhad Kurtović u svojoj knjizi pokazao veoma dopadljivu analitičnost, izvrsno poznavanje historije književnosti i njenog teorijskog okvira te sposobnost komparacije i interpretacije kompleksnih sadržaja koji dolaze iz suodnosa književne proizvodnje i teorijske misli Danila Kiša“, napisao je povodom ovog djela objavljenog u izdanju Buybooka profesor Edin Pobrić.

S razlogom jedako pozitivno mišljenje ima i profesorica Ajla Demiragić podcrtavajući ozbiljnost i zrelost u pristupu Midhada Kurtovića.

”Midhad Kurtović u svom radu tretira širok spektar žanrovski veoma raznovrsnih tekstova iz Kišove zaostavštine: skice, bilješke i fragmente; novinske članke; intervjue; govore; književne prikaze i književne kritike; književne polemike; eseje; oglede; studije. Osnovni cilj njegovog istraživanja bio je da na temelju svih tih tekstova pokuša što vjerodostojnije rekonstruisati Kišovo viđenje književnosti. Ovaj rad je vješto protkan i brojnim citatima iz tekstova drugih autora koji su pisali o Kišu i njegovim knjigama. Ti citati, uglavnom, služe kao ilustracija, kao svojevrstan komentar ili, pak, kao dodatni argument koji potkrepljuje Kišove iskaze o književnosti i književnicima. Autor je zrelo i ozbiljno obradio zahtjevnu temu i ponudio cjelovit prikaz Kišove interpretacije književnosti kao prakse i njene specifične društvene funkcije, pomno analizirajući Kišovo poimanje i tumačenje književnosti“, navodi Demiragić.

Knjiga Između etike i estetike, eksplicitna po-etika Danila Kiša biće od višestruke koristi za one koji se teorijski bave proučavanjem Kišovog djela, za njegove brojne poštovaoce koji ga čitaju te za one koji ne poznaju Kišov opus i koji će ga preko Kurtovićevog djela upoznati.

tačno.net
Autor/ica 16.4.2019. u 13:13