Berninijeva škola i rimski barok: Putovanje kroz svijet italijanskog baroka

Sanela Gojak
Autor/ica 3.6.2019. u 12:10

Berninijeva škola i rimski barok: Putovanje kroz svijet italijanskog baroka

Foto: Sanela Gojak

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u toku je izložba „Berninijeva škola i rimski barok: Remek-djela iz Palate Chigi u Aricci.“

Palata Chigi sa svojim kolekcijama umjetničkih djela danas je najvažniji muzej barokne umjetnosti u Italiji a izložba je zamišljena kao putovanje kroz svijet italijanskog baroka uz slike portreta, pejsaža, mrtve prirode i skice monumentalnih fresaka iz rimskih crkava i plemićkih palača.

Gian Lorenzo Bernini je bio talijanski kipar, graditelj i slikar; glavni predstavnik baroka u Rimu. On je bio jedan od najznačajnijih baroknih umjetnika.

lzložba je organizirana u saradnji s Ambasadom Italije u BiH. Ambasador Italije  Nicola Minasi je rekao da je ovo dobra prilika da javnost u BiH bolje upozna baroknu umjetnost Italije.

Giovanni Lorenzo Bernini (Napulj 1598 – Rim 1680) je bio veliki strateg i vrhunski tumač barokne umjetnosti. Njegova karijera je cvjetala tokom pola stoljeća pod vladavinom brojnih papa.

Bernini je dao doprinos uvodeći pojam „zadiviti“, a njegova svestrana radoznalost podsticala ga je na istraživanje uvijek novih područja.

Svestrani i široki izraz Berninijevog talenta odražava glavnu ambiciju baroknog izraza, te širenje njegovog utjecaja na estetskom političkom i religijskom planu.

Po riječima direktora Umjetničke galerije BiH Straje Krsmanovića, ova izložba predstavlja jedan od najrelevantnijih i najvrjednijih likovnih događaja u posljednje dvije decenije u našoj zemlji.

Prije Sarajeva, „Berninijeva škola i rimski barok“ je bila na evropskoj turneji u Sofiji, Tbilisiju, Jerevanu i Beogradu.

Izložba u Umjetničkoj galeriji BiH se može pogledati do 14. jula.

Sanela Gojak
Autor/ica 3.6.2019. u 12:10