Fadilaga kanite se “aluminijskih laža”

Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija
Autor/ica 10.7.2019. u 14:30

Fadilaga kanite se “aluminijskih laža”

Aluminij jeste lahki metal, ali je teško breme, za takvu i sve dosadašnje Vlade Federacije, od Edhema Bičakčića do Fadila Novalića, za javnost i za cijelu državu, Bosnu i Hercegovinu.

Apsurda je i previše, ali se Fadilaga i tvoj poslušni ministre Nermine Džindiću, pokušajte pronaći u ovome, kriminalnom aluminijskom kolu, a vi Bošnjaci posebno u ulozi „ulizica„ kako vas je i opisao, naš poštovani književnik Meša Selimović, u romanu Tvrđava.

Kako li ste i zamislili, već godinama igrati brojne igrokaze, kola i igre, sa  lukavim latinima nije vam nikako uputno niti svrsihodno.

Kao da ste zaboravili i vremena agresije, sa desna i lijeva, niste upoznali i silnu Gebelsovu informativnu propagandu, da se od silnih laži stvaraju istine, da se od lopovluka i kriminala grade i veliki lažni giganti poput Hercegovačkog diva, Aluminija iz Mostara.

Evo, ovih dana na ovim prostorima Mostara, na sceni se samo gledaju i lažni protesti, blokade saobraćajnica u turističkoj sezoni, da ojađeni građani od silnih vrućina ne mogu da dišu a kamo li da čekaju blokirani na svome putu u izabranom pravcu.

Napadaju se i novinari i snimateljske grupe izvještača sa terena, kao i pojedinci novinari, veoma znani i pravi profesionalci, jer su, eto, kako kažu njihovi mediji, ovih dana profesionalno izvještavali javnost o lopovlucima i neprilikama u firmi Aluminij, gdje ih je i dovela nelegalna i nelegitimna politika, njihovog krivousnog đenerala Franje i njihovih HDZ-ovih, hercegovačkih struktura.

VIDEO: Radnici iz Aluminija napali ekipu portala Vijesti.ba

Njihova meta je ovih dana i pogrešno odabrana uostalom, kako su se godinama i lažno samohvalili i glorifikovali do neba, sa visinama svoga  Hercegovačkog diva koji je ovih dana, dostigao i visinu sramnog  hercegovačkog patuljka.

Umjesto da radnici bukadžije i uzurpatori, koji alimentiraju nad svojom sudbinom i svoje obitelji, zaboravljaju da su tih 1996/97 godine, odjurili iz firme i Bošnjake i Srbe, da su sa svojim kriminalcem Mijom Brajkovićem i njegovim mentorom Nerminom Nikšićem, podjelili svojim Hrvatima dionice, u iznosu od 44% kapitala, veoma obilno, ponekom Bošnjaku po mizernih 7 dionica, a Srbima duplo golo.

Dakle, sada ti isti Hrvati kukaju nad sospstvenom sudbinom, koja im nikada i nije bila upitna, da će doći maca da zakuca i na njihova vrata.

Ovi ugroženi Hrvati, kao produkt nacionalističke i fašističke ideologije HDZ-a i njihovog oca nacije, u ovakvim trenutcima zaboravljaju i gdje istinski trebaju kucati.

To je, prije svega na lokaciji Mostarske Bare, gdje mijenjan i vodotok rijeke Radobolje, gdje je izgrađena i velelepna hacijenda njihovog čistokrvnog Hrvata, orguljaša, ublehaša i velikog kriminalca, kojem su se i sudski dokumenti negdje pogubili, tako da nikada nije mogao, istinski, pred sud pravde izaći, pa neka izađe vama i položi vam račune svoga djelovanja.

Mogli su otići i pred silne prostore i okupirane prostorije, HDZ-a i HNV-a, kako bi se suočili i sa svojim ministrima i njihovim kuplerajkama koje često sa sobom vodaju i Dragan i Božo i mnogi drugi, kojima su nužni terapeuti za titranje usjedelih jajajaca guzonja, mentora i nakaradnih ideoloških nakaza.

U trenutnom igrokazu događaja, u aluminijskoj foliji, naš premijer Fadil Novalić i njegov poslušni ministar Nermin Džindić, još uvijek i svakodnevno lansira igrokaze sa obmanom i sebe i javnosti, te lažnim obećanjima i ovim zaluđenim radnicima, da će im eto oni pronaći selama samo da se strpe.

Nisu niti sami svjesni neizlazne situacije u odlaganjima riješenja, te nikako da izuste potrebu STEČAJA i samo STEČAJA.

Ne znaju oni, ni šta im to znači, neki njihov fol državni kapital od 44%, koji im je nametnuo i izračunao, taj famozni kriminalac Mijo Brajković, sa Čiova ili trenutno sa Pantovčaka.

Nikada državne institucije niti su mogle, niti su izvršili uvid u bilans stanja vrijednosti državne imovine, jer im niti pristup u firmu, nije bio omogućen do novembra 2013 godine.

Navedenu strukturu kapitala, u odnosima 44%, 44% i 12 %, jednostavno je, pod veoma čudnim okolnostima 2006 godine prihvatio premijer, rah. Hadžipašić, da bi tih godina, Mijo Brajković pokušao  ispod stola omogućiti firmi Glencore, na kriminalan način da privatizuje firmu Aluminij nažalost i uz pomoć međunarodnih fraktora.

Šta se to ne zna, ko hoće da sazna, upravo procesom stečaja i poštenim radom i odnosom stečajnog menadžmenta, sve će isplivati na površinu, te ta govna sa površine Mostarci mogu dozvoliti da se odlože na deponiju Uborak, a da pametniji i trezveniji, sa bistrom situacijom donose odluke o svim daljim radnjama.

Nažalost, čudni su mnogi igrokazi na našim prostorima u ovom našem Apsurdistanu, ali je jedino istinito kako je rekao Rojs a i  gospodin Mišić sa Balinovca: „Ko je šta jamio, jamio je”.

Fadil aga i ministre  Nermine, da li ćete, istinski i zatvoriti strujne ventile iz državnih Elektroprivreda, recite ovoj raji, pravu istinu.

Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija
Autor/ica 10.7.2019. u 14:30