Smeta ih književnost, a o pedofiliji u crkvi šute

D.Grozdanić
Autor/ica 15.9.2023. u 09:30

Smeta ih književnost, a o pedofiliji u crkvi šute

foto: Pixsell

Riječ je o mračnim i beskrupuloznim osobnostima, a o svima nama ovisi hoćemo li na ovakve stvari odmahnuti rukom i tako dopustiti da se fašizam razmaše, komentira književnica Olja Savičević Ivančević zahtjev Skupštine Splitsko-dalmatinske županije o brisanju knjiga iz lektire zbog poticanja seksualnosti

Tko o čemu, Domovinski pokret (DP) o književnosti! Vijećnici te desne nacionalističke stranke u Splitsko-dalmatinskoj županiji zabranili bi književna djela koja, prema njihovom ćudorednom ukusu, potiču (sic!) ranu seksualizaciju djece te propagiraju seksualne ideologije u školama.

Intrigantno stoga zvuči podatak da je Skupština Splitsko-dalmatinske županije usvojila većinom glasova vijećnika iz DP -a, HDZ-a, Hrvatske građanske stranke (HGS) i jednog člana oporbenog HSLS-a prijedlog zaključka o davanju preporuke Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Agenciji za odgoj i obrazovanje da se zabrane takvi školski radni materijali u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač spomenuta županija, koja inače, kao ni bilo koja druga, nije nadležna za donošenje odluka iz područja obrazovanja.

Iz DP -a navode strašni primjer iz nagrađivanog romana “Črna mati zemla” Kristiana Novaka: “… Bilo mu je osobito zanimljivo što bi Dina, kad bi svršavala, usporavala… Jednom ju je pitao zašto nikad ne govori dok se seksaju (jer je njemu tu i tamo došlo da joj kaže nek mu puši do kraja kad je već kurva…”

Hajku na pisce skupštinski predvodi najpoznatiji član splitske podružnice te stranke Martin Pauk, osvjedočeni zagovornik podizanja spomenika u Splitu mladom ustaši Frani Tenti, poznat i po drugim ekstremno desnim stavovima.

Iz te stranke popisali su i druge, kako navode “skandalozne i bolesne izvatke kojima su svakodnevno izložena naša djeca“: riječ je primjerice o dijelovima romana Zorana Ferića, Harukija Murakamija, Slavenke Drakulić, Olje Savičević Ivančević. Od potonje autorice naveli su krimen izvadak iz njezinog romana “Adio kauboju”: “… Treća je dječački potiljak s kratkom, ošišanom kosom i velikom tustom rukom na njemu: lice osobe koju veliki jebe zariveno je u jastuk i ne vidi se …”

Olja Savičević Ivančević često se bavi problemom nasilja u današnjem društvu, pa tako i roman “Adio kauboju” govori o posljedicama vršnjačkog nasilja među adolescentima, stoga je izborna lektira za maturante. Recimo ovdje i da se drugi navedeni naslovi ne nalaze na popisu obveznih književnih tekstova za cjelovito čitanje.

“Ovakve nasilnike i zle ljude kakvi su ti vijećnici DP-a teško je izmisliti. Prema onom što su iznijeli u javnost, onaj tko piše o silovanju je silovatelj, onaj tko piše ili recimo snima film o ubojstvu je ubojica i kada to tako plasiraš onom dijelu publike koja nije zainteresirana za istinu, a puna je bijesa, dobiješ na stotinu komentara koji javno pozivaju na linč, na to da se pisce pronađe i ubije. Čini li to Pauka i njegove stranačke kolege potencijalno saučesnicima u ubojstvu?” – zapitala se u razgovoru za Novosti Olja Savičević Ivančević.

Navodi i da nije primijetila da je itko od huškača reagirao na obiteljsko nasilje u kojem dnevno stradavaju djeca ili na pedofiliju u crkvenim redovima. Književnica zaključuje da je riječ o mračnim i beskrupuloznim osobnostima i da o svima nama ovisi hoćemo li na ovakve stvari odmahnuti rukom i dopustiti da se fašizam razmaše.

portalnovosti.com

 

D.Grozdanić
Autor/ica 15.9.2023. u 09:30