“Anđeo Srebrenice” imenovan za Erasmus

Autor/ica 10.10.2011. u 19:09

“Anđeo Srebrenice” imenovan za Erasmus

Na bečkoj svečanosti koja se održava 14 listopada u kongresnoj dvorani Federalnog ureda Republike Austrije, mladi redatelj Ado Hasanović, student druge godine sarajevske, filmske Akademije, primiti će nagradu “Euro Media Seal Approvial”.

Ado Hasanović

Ujedno, ostvarenje je imenovano za prestižno priznanje “Erasmus Euro Media Award, Special Awards, Medals of Exellence 2011” što će se proglasiti na istoj ceremoniji. Krajem mjeseca djelo će se prikazati u sklopu natjecateljskog programa  16 Medjunarodnog televizijskog festivala u crnogorskom ljetovalištu Bar, što će se organizirati od 26 do 30 listopada.

Film je kompletiran prije godinu dana i prvi je, profesionalni, uradak mladog Hasanovića kojega je podržala “Schüler Helfen Leben SHL Foundation” iz Njemačke. Producent je sarajevska kuća “Via Media” a balerina Samra Mlinar, tumači naslovnu ulogu.

Prema riječima britanskog redatelja i producenta Roberta Goldena, koji je otkupio kratkometražni uradak:” Film Ade Hasanovica o genocidu u Srebrenici, ljeta 1995 godine, predstavlja  obrađeni dragulj. Kada je tragedija prevelika da bi je ljudska osjećajnost pojmila, samo poetska metafora i glazba omogućavaju razumijevanje zla koje jedno ljudsko biće može počiniti drugome”!

 

Djelo ima za temu savršen dan u aktualnoj Srebrenici. Gradić se nikada nije oporavio od poslijedica užasnih događaja. Andjeo pleše otkrivajući dijelove grada, poput Memorijalnog centra u Potočarima, stvarajući zamišljenu sliku postojanja: nekadašnjeg i današnjeg.

Redatelj, rođen u Srebrenici 1986 godine podvlači: “Film sam snimio jer želim, zahvaljujući umjetnosti, doprinijeti razvoju grada i cijele zemlje. Djelo je promovirano, najprije u Srebrenici ali i u Coloradu, Amsterdamu, Rimu, Venciji, Hamburgu, Bolzanu, Meranu, New Yerseyu ili Puebli.”

Za kratkometražni igrani film “Anđeo Srebrenice” zanimaju se brojne, svjetske produkcije.

 

Autor/ica 10.10.2011. u 19:09