SDU: Izetbegoviću srami se gladnih boraca

tačno.net
Autor/ica 21.8.2017. u 14:16

SDU: Izetbegoviću srami se gladnih boraca

“Betonski ljiljan, spomenik od 16 metara koji je nedavno otvorio Bakir Izetbegović, gladnim borcima ne znači ništa. Oni se nisu borili za zemlju u kojoj nemaju jednake šanse sa onima koji nisu bili u BiH za vrijeme rata.

Takvi danas u većini slučajeva zahvaljujući korupciji vode i upravljaju svim segmentima ove države i društva i imaju pravo na sve privilegije. Dok su borci sa druge strane dovedeni na rub egzistencije i predstavljaju socijalnu kategoriju stanovništva.

Borci nažalost svoja prava od države za koju su se borili i krvarili moraju tražiti štrajkom glađu. Umjesto da se država pobrinula i u svakom većem centru u BiH sagradila centar za ratne veterane u kojem mogu dobiti adekvatnu medicinsku i svaku drugu pomoć, da je omogućila borcima da se besplatno liječe u posebnim klinikama (pa neka i budu privatne), ova država je dozvolila da se borci mjesecima ponižavaju u nehumanim uslovima ispred Vlade FBiH tražeći samo da se uspostavi jedinstven registar boraca, jedinstvena boračka organizacija i omogući borački doplatak od 320 KM za sve demobilizirane borce bez posla.

Favorizirajući ona udruženja koja daju svoju lojalnost Izetbegoviću i SDA, ova vlast ponovo ponižava borce onemogućavajući im život dostojan čovjeka. Stoga SDU najoštrije osuđuje ovakav maćehinski odnos vlasti prema braniteljima i traži da se svi njihovi opravdani zahtjevi uvaže i time prekine višemjesečni protest boraca pred Vladom FBiH”, stoji u saopćenju SDU.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 21.8.2017. u 14:16