Krivična prijava za ubistvo članova porodice Matijević u aprilu 1992. godine

tačno.net
Autor/ica 17.10.2018. u 10:56

Krivična prijava za ubistvo članova porodice Matijević u aprilu 1992. godine

Fond za humanitarno pravo (FHP) podneo je 16. oktobra 2018. godine Tužilaštvu za ratne zločine (TRZ) Republike Srbije krivičnu prijavu protiv nekoliko NN lica, zbog ubistva tri člana porodice Matijević u aprilu 1992. godine u Kukujevcima (opština Šid, Srbija).

U kasnim večernjim satima 20. aprila 1992. godine nekoliko NN osoba je ušlo u dvorište hrvatske porodice Matijević u Kukujevcima. Iz kuće su izveli Anu, Joza i njihovog maloletnog sina Franju Matijevića i odvezli ih u nepoznatom pravcu. Nekoliko godina kasnije, njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani sa groblja u Mohovu (opština Ilok, Hrvatska). Do danas, za ovaj zločin pred sudovima u Srbiji niko nije odgovarao.

Ubistvo članova porodice Matijević nije jedino ubistvo koje je počinjeno nad Hrvatima u Kukujevcima. Naime, u noći između 29. i 30. jula 1993. godine u Kukujevcima, Goran Vuković i Pavle Drašković, pripadnici dobrovoljačke jedinice iz Srbije koja je ratovala u okviru Vojske Republike Srpske Krajine, nasilno su ušli u kuću porodice Oskomić. U kući su zatekli Nikolu i Agicu Oskomić, kao i osamdesetsedmogodišnju staricu Mariju Tomić, Agicinu tetku. Vuković i Drašković su zatečene ukućane vezali i udarali, da bi ih potom Vuković na svirep način ubio hicima iz pištolja u glavu. Za ovaj zločin Okružni sud u Sremskoj Mitrovici je 26. aprila 1996. godine osudio Gorana Vukovića na kaznu zatvora od 15 godina, Pavla Draškovića na 10 godina zatvora i Milana Nikolića na zatvorsku kaznu od tri godine i šest meseci.

FHP ističe da su ubistva članova porodice Matijević i Oskomić deo serije etnički motivisanih zločina, usmerenih prema žiteljima Vojvodine hrvatske nacionalnosti, u periodu od 1991. do 1993. godine. Tokom ovog perioda, dokumentovana su ubistva, batinanja i zlostavljanja, pretnje, podmetanja bombi i požara – dela izvršena sa ciljem stvaranja pritiska na vojvođanske Hrvate da se isele u Hrvatsku. U jedinom sudskom postupku za ove zločine, koji je vođen pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove u Hagu, predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj osuđen je na 10 godina zatvora zbog, između ostalog, progona hrvatskog stanovništva u Hrtkovcima (Vojvodina, Srbija). FHP smatra da TRZ mora da istraži navode i o drugim zločinima koji su počinjeni nad Hrvatima iz Vojvodine početkom 1990-tih godina.

tačno.net
Autor/ica 17.10.2018. u 10:56