Skupština slobodne Srbije: Odmah prestati sa omalovažavanjem sudija i sudstva!

tačno.net
Autor/ica 30.3.2021. u 14:03

Skupština slobodne Srbije: Odmah prestati sa omalovažavanjem sudija i sudstva!

Skupština Slobodne Srbije se pridružuje apelu Društva sudija Srbije, upućenom predsedniku parlamenta i poslanicima, da se odmah prestane sa omalovažavanjem sudija i sudstva.

Kako su kazali, beskrupolozan obračun pojedinaca koji sebe smatraju narodnim poslanicima sa nosiocima pravosudnih funkcija u Srbiji, jasna je poruka da u Srbiji više ne postoji podela vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvršnu.

“Omalovažavanje sudija i tužilaca u Srbiji, javno komentarisanje sudskih presuda, podsticanje klime nepoverenja građana u nezavisno pravosuđe, ubrzano narušavaju i onako krhke institucije u Republici Srbiji.

Apsolutno je jasno da je daljinski upravljač za rukovanje ovim jedinkama u rukama Aleksandra Vučića i da su oni koji su okupirali mesto gde se nekada nalazila Narodna Skupština Srbije pravo lice režima i strahovlade predsednika Srpske napredne stranke”, stoji u saopćenju.

Ponašanjem u Skupštini iskazana je jasna namera ovih jedinki da kupljenim diplomama vode sudski postupak pretvarajući stranice partijskih tabloida i stranačkih biltena u sudnice u kojima se presude donose na osnovu pravne prakse a ne na osnovu donetih zakona, istakli su iz Skupštine slobodne Srbije.

“U trenutku dok se Aleksandar Vučić trudi da Srbija postane prva država koja umesto nezavisnog, dobija partijsko pravosuđe, važno je apelovati na građane da ne dozvole slom države i njenih institucija.

Iako smo svesni činjenice da ovakav lažni parlament nije u stanju da donese valjane zakone, posebno je opasno da pravne norme i tumačenje takvih krnjih i nedorečenih zakona uspostavlja i utvrđuje sudska praksa, što je uostalom u suprotnosti sa našim pravnim sistemom.”

Za kraj su naglasili da je važno da Srbija dobije legitimnu Zakonodavnu vlast na slobodnim i poštenim izborima a ne da se samovlašće jednog čoveka suprotstavlja Ustavu, zakonima i zdravom razumu.

tačno.net
Autor/ica 30.3.2021. u 14:03