Parlament BiH treba da istražuje kako je ispario novac iz poslijeratne pomoći
OBNOVA KAO PLJAČKA

Desimir Hajvaz
Autor/ica 10.12.2017. u 14:10

Izdvajamo

  • Pitanja za gospodu Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića: odakle vam toliko bogatstvo, a narod vam nema šta da jede? ŠTO SU NAMA U DRUGIM REPUBLIKAMA PENZIJE MANJE I DO 40% U ODNOSU NA ONE GRAĐANE U FEDERACIJI, MI SMO PROTJERANI SA SVOJIH OGNJIŠTA, VI STE NAS PROTJERALI, A SADA NAS I PONIŽAVATE - DISKRIMINIŠETE. NEKA SVAKO KO JE OPLJAČKAO VRATI PARE BIĆE ONDA I PENZIJE DOBRE I SVI GRAĐANI ĆE MOĆI DOSTOJNO DA ŽIVE, SA TIM PARAMA MOĆI ĆE SE IZGRADITI I FABRIKE KOJE STE VI UNIŠTILI, DA SE MLADOST ZAPOŠLJAVA, A NE DA BJEŽE IZ SVOJE ZEMLJE.

Povezani članci

Parlament BiH treba da istražuje kako je ispario novac iz poslijeratne pomoći<br data-src=OBNOVA KAO PLJAČKA" />

Foto: mostarski.ba

Utvrđeno da je gotovo četiri milijarde eura pomoći nestalo

desimirhajvaz

Piše: Desimir Hajvaz

OBNOVA Bosne bila je velika pljačka! Do ovog zaključka došla je istražna komisija Parlamenta BiH za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava. Utvrđeno je da je čak četiri milijarde eura bukvalno nestalo. Komisija je predala izvještaj Tužilaštvu BiH i Agenciji za istrage i zaštitu i traže informisanje skspertskih grupa, koji bi tragali za ovim novcem, koji ni do dan danas nije otkriven. Utvrđeno je da je donatorska pomoć od 1996. do 2005. godine, koja je službeno zavedena, iznosila 7.211,510,696 KM, odnosno oko 3,6 milijardi eura. Međutim, predsjednik parlamentarne komisije Sefer Halilović je izjavio da se traga za još osam milijardi KM (četiri milijarde eura), koje su nestale prilikom obnove BiH.

Gdje je završio i kako je potrošen novac treba da utvrdi istraga, ali nezvanični navodi govore da je BiH bila poligon za pranje novca. Djelom su islamske zemlje i nevladine organizacije iz islamskog svijeta donacije za BiH koristile za financiranje svojih projekata u Evropi, čak i nekih povezanih sa globalnim terorizmom Drugi i možda najveći kanal curenja novca su plate predstavnika međunarodne zajednice. Samo su visoki predstavnici u BiH na račun plata dobili više od pet miliona maraka. Tu su, na primjer, i troškovi sudija Suda BiH. Jednostavna računica pokazuje da je za deset sudija stranaca za 15 poslijeratnih godina potrošeno više od 25 miliona eura. Kad se tome doda da su kroz BiH protutnjale desetine hiljada stranaca od najvišeg ranga, pa do običnih radnika, pretpostavlja se da iznos neoporezovanog novca iznijetog iz BiH iznosi nekoliko milijardi eura. Naravno, samo trošenje novca je takođe pod znakom pitanja. Pretpostavlja se da je bilo mnogo neplanskog i neopravdanog trošenja novca. Pitamo se zašto su nam penzije tako niske i zašto penzioneri žive na ivici egzistencije. Članovi komisije su predložili da se za utvrđivanje detalja trošenja novca formiraju ekspertski timovi. Zanimljivo je da je predloženo da se novac za financiranje eksperata obezbjedi tako što bi se poslanicima plate smanjile za 10 posto.

GDJE SU PARE!

DONATORI

PARLAMENTARNA komisija je utvrdila ko su najznačajniji donatori. Na prvom mjestu su SAD sa milijardu eura, slijedi EU sa 700 miliona, Japan sa 300, Holandija sa 250, Njemačka, Švajcarska i Italija sa po 100 miliona eura.

Pitanja za gospodu Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića: odakle vam toliko bogatstvo, a narod vam nema šta da jede? ŠTO SU NAMA U DRUGIM REPUBLIKAMA PENZIJE MANJE I DO 40% U ODNOSU NA ONE GRAĐANE U FEDERACIJI, MI SMO PROTJERANI SA SVOJIH OGNJIŠTA, VI STE NAS PROTJERALI, A SADA NAS I PONIŽAVATE – DISKRIMINIŠETE. NEKA SVAKO KO JE OPLJAČKAO VRATI PARE BIĆE ONDA I PENZIJE DOBRE I SVI GRAĐANI ĆE MOĆI DOSTOJNO DA ŽIVE, SA TIM PARAMA MOĆI ĆE SE IZGRADITI I FABRIKE KOJE STE VI UNIŠTILI, DA SE MLADOST ZAPOŠLJAVA, A NE DA BJEŽE IZ SVOJE ZEMLJE.

Kombinat Aluminij Mostar je dužan, da bivšim radnicima, poveže radni staž, kao što su obećali 2006 godine, da nam daju dionice koje nam je nezakonito oduzeo Bradvica, a sebe namirio i to pozamašnom sumom. Kombinat su izgrađivali svi građani i Muslimani, Hrvati i Srbi i ostali koji su živjeli u onoj Jugoslaviji. Nije to ničija prćija, nego SVIH GRAĐANA BiH.

Prilažem dokument gdje se lijepo vidi uvidom u dosje da sam u radnom odnosu na dan 31.12.1999 godine, i nisam nikad do- bio otkazni rok, što znači da su Gospoda napravila krivično djelo. Prilažem vam i dokumentaciju, jer ja samo sa argumentima, i dokazima iznosim činjenice.

hajvazdoc

Desimir Hajvaz
Autor/ica 10.12.2017. u 14:10