ЈОШ ЈЕДНА ИЗГУБЉЕНА БИТКА ЗА ОПСТАНАК ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ

tačno.net
Autor/ica 7.3.2013. u 15:09

ЈОШ ЈЕДНА ИЗГУБЉЕНА БИТКА ЗА ОПСТАНАК ДЕМОКРАТСКЕ  СТРАНКЕ

„Све је она мени добро што ја знам.“

„Срце мени за њом куца, али узалуд“

(Песма коју је 2011. Горан Јовић певао Демократској странци).

Пораз ДС је утолико већи, што су  од 9 одборника који су напустили странку, 9 из Старе Пазове, средишту општине, највећем упоришту ДС у Срему –

Одлазак 9 од укупно 12 одборника из Демократке странке (ДС) у Скупштини општине (СО) Стара Пазова  који је званично обзнањен  у петак вече (5. марта)  на конфернцији за медије, је  је још једна изгубљена битка за опстанак ДС,  која је доскора ведрила и облачила у овој сремској општини са близу 70 хиљада становника и рекродним буџетом за текућу годину од преко 40 милиона евра.

Од 9 одборника који су  напутили ДС, 5 су из Старе Пазове, највећг упоришта ове странке у Срему

Пораз ДС је утолико већи што   је од 9 одборника који су “отишли у хајдуке”, 5 из Старе Пазове, општинског средишта, (око 35 од сто бирачког тела) највећег упоришта ове странке не само у општини него и у Срему) у којој  је на   свим изборима после 2000. , републичким, покрајинским и локалним, увек побеђивала ДС. Тако је било и на Ђурђевдан прошле године  кад је ДС на локалним  изборима једино у Старој Пазови  добио више гласова од победничке  Српске напредне  странке (СНС) и захваљујући томе освојио 13 од укупно 48 манадата у СО.

Конфернције за медије-неуспео спектакл

На конференцији са медије одржаној уместо у малој сали намењеној за овакве догађаје,  у великој дворани СО, са преко 200 седишта  у којој се иначе одржавају седнце локалног парламента, рачунајући на присутво грађана  што се није остварило, Горан Јовић, прсдедник Општине у претходном мандату и члан Ивршног одбора Фудбалског савеза Србије, је објаснио да је 9 одборника ДС напустило   странку зато што нису могли више да гледају да она све више тоне  док је на челу Општинског одбора Јован Тишма. Он је навео да је преко 400 чланова ДС потписало захтев за ванредне избора у оштинској организацији ДС -а, али да  Душан Елезовић, председник Пoкрајинскогго одбора  ДС-а на тај захтев није одговрио.

Девет Јуовића  из  „Пазовачког покрета” (отпоса ДС-у)

Јовић је представио јавности сваког од “Девет Југовића“ сада већ бивших одборника   ДС-а који су основали локлану политичку асоцијацију „Пазовачки покрет”(отпора ДС-у), у којој су поред њега   још четири одборника из Старе Пазове: др Миша Филип, пресдедник Савета МЗ, др Жељко Катић, директор Дома здравља  у претходном четворогоидишњем мандату, др Милинка Маћарек, стоматолог, Александр  Бако, директор Центра за кулуру у претходном мандату,затим Синиша Опачић, председник савета МЗ у Голубинцима, Бранислав Белегишанин,  одборник из Војке, Стевица Јањић, одборник из Нове Пазове и Александра Богосављевић, одборница из Крњешеваца.

У клубу ДС-а, остала су три одборника верана пресдеднику ОО Јовану Тишми: Драган Личанин из Белегиша, (председник управног одбора Дирекције за изградњу у претходном мандату кад је Јован Тишма био директор тог јавног предузећа), мр Наташа  Кецман и Остоја Кнежевић, одборници из Нове Пазове. Одборница Анђа Тиринда, металостругарка из Нових Бановаца, напустила је ДС и прешла  у одбронички клуб СНС још након конституисања скупштине у јуну прошле године.

Сукоб између Јовића и Тишме почео у јуну прошле године у присуству Душана Елезовића

Оштар сукоб између Јована Тишме, посланика у Скупштини Војводине,  који је иначе стално  биран за председика ОО ДС  Стара Пазова  још од 1999. г. (први преседник   општине  из редова ДС после октобарских промена), и Горана Јовића, који је недавно смењен са функције председника Извшног одбора ОО странке, избио је  још у јуну прошле године док су трајали преговори о конституисању општинске власти. Наиме, на седници ОО којој је прсутвовао и Душан Елезовић, убедљивом већином гласова је одлучено да се место предсеника општине, које је иначе „било намењено”Горану Јовићу као носиоцу листе ДС-а,  на основу договора са Душаном Бајатовићем, препусти Зорану Вукашиновићу из СПС (7 одборника) као коалиционим партнером  са којим   је из учешће ДСС-а (6 одборника)   требало да се успостави локална власт. Овај предлог Јована Тишме из прећутну сагласнсот   Душана Елезовића, Јовић и одборници из Старе Пазове  су доживели као увреду, понижење и издају и једва су чекали моменат да  то и обелодане и тако престане ситуација двовлашћа у општинскојн органиозацији ДС-а, кад Тишма има већину у Општинском одбору, а Јовић у oдборничком клубу.

Без обзира што је  још на Видовдана СНС (16) са одбoрницима ДСС (6) ЈС (3) и јдним пребегом из СПС –а формирао општинску власт, а касније се одборники клуб владајуће коалиције са 25 повећао на 30 (по 2 из ПУПС-а и једна из ДС), сукоб Тишма –Јовић се није смањивао него је ескалирао  кад је пре извесног времена Тишма рекоснтруисао Општински одбор, сменивши Јовића са фунцкије председника Извршног  одбора  на чије место је довео свог послушника Слободана Илића, из Старе Пасзове, иначе бившег фунцкионера ДСС-а и НС.

Још један  скеч на дилетантској политичкој сцени старопазовачке општине

Грађани старопазовачке општине су ову изгубљену битку ДС-а доживели као још један скеч на дилетантској политичкој сцени општине, коју је иначе некада сложни тандем Јовић –Тишма    промовисао   као  „Амбис“- општину аматеризма, бизниса и спорта, на чијем су  поклоњеном плацу, највише заслугом Горана Јовића, подигнути Бели  двори српског фудбала, “Сигурна, јуначка, српска  фудбласка кућа”.

Тишма прoсвирао, Јовић пропевао

Два дојушерашња блиска политичка  браћа од стричева, а сада најљући противници, Јован Тишма и Горан Јовић, позанти су и по томе шти су док су били апсолутни владаи општине  у перидоу од 2008-2012 лично се анагажовали и на обогаћивању музичке сцене у нас, а и у њих. Тако је Тишма просвирао  и офoрмио свој бенд „Јамајкани „у којему је  бубњар био Сава Николин, који ће под политичком диригентском палицом Душа Бајатовић, лично, а по Тишминој жељици, би именован ништа мање него за председника Општинског одбора посрнулог СПС-а, одакле га је нешто касније вукући га за уши истерао нико други него, лични Бајатовићев  изасланик, члан ПО СПС Љубиша Милановић, што је  дуго увесељавало грађане ове општине на коридору 10.

Тако је певао Јовић ДС-у 2011: “Све је она мени добро што ја знам

За разлику од свог политичког, али нека yз сво поштовање, не и музичког узора Јована Тишме који је просвирао, дојучерашњи његов верни следбнеик и послушник, Горан Јовић, је више префериао вокалне  грађанске иницијативе, па се огледао као певач рокенрол песама, учествујући на концертима Бајаге и Рибље чорбе  које су и шаком и капом плаћали порески обвезници „Амбиса” не питајући шта кошта.

У знак поштовања према несумњивом музичком таленту Горана Јовића, фронтемна локалног састава „Пазовачки покрет” (отпора ДС-у), грађни  ове сремске општине већ неколико дана масовно слушају на Јутјубу Јовићеву композицију коју је снимио 2011. године кад је био на врхунцу и певачке и политичке каријере (која је разлика?)  а коју је  наменио   својој вољеној, ДС-у: “Све је она мени добро што ја знам“.

На конференцији за медије у петак вече,  кант аутор Горан Јовић поново је на плеј беку отпевао ову мелодију, али са осетно  сетом  обојеноим рефреном,:“Срце мени за њом куца, али узалуд „ .

Бранко Ракочевић

tačno.net
Autor/ica 7.3.2013. u 15:09