“Dekonstrukcija pokreta” 6. septembra u UK Parobrod

tacno.net
Autor/ica 5.9.2023. u 12:45

Izdvajamo

  • Izložba “Dekonstrukcija pokreta” će biti otvorena za publiku do 1. oktobra ove godine, a ovo je ujedno i početak proslave deset godina od osnivanja Instituta za umetničku igru.

Povezani članci

“Dekonstrukcija pokreta” 6. septembra u UK Parobrod

Foto: Institut za umetničku igru

Izložba radova studenata master i doktorskih studija Instituta za umetničku igru nastalih pod mentorstvom Prof. Dušice Pejić svećano će biti otvorena u sredu 6. septembra s početkom u 19 časova u UK Parobrod.

“Ples nastaje u trenutku i ne ostavlja trag. Koristeći telo u pokretu kao alat kojim se crta, realizovani su umetnički radovi na temu dekonstrukcije pokreta i ritma. Tim postupkom pokret je transponovan u vizuelno delo. Energija pokreta je zabeležena integrisanjem vizuelne umetnosti i umetničke igre.

Studenti master studija sa smera Umetnička igra i doktorskih studija sa smera Umetnička igra i performans Instituta za umetničku igru u Beogradu, transponovali su pokret nastao u prostoru baletske sale u vizuelnu ravan. Primenom medija fotografije i crteža sveli su liniju tela i pokreta na apstraktnu formu.

Igrači umetnici, inspirisani nekom od igračkih poza, a promenom percepcije realizovali su vizuelno apstraktna umetnička dela.

Projekat Dekonstrukcija pokreta nastao je po uzoru na pristup Vasilija Kandinskog i njegov rad Dance curves koji je jedan od načina povezivanja izvođačkih i vizuelnih umetnosti. Takođe radovi iz serije Ritam su materijalizacija i čuvanje pokreta realizovanog u pločastom materijalu forexu.

Tokom procesa rada sprovedeno je istraživanje različitih načina povezivanja umetničke igre i vizuelnog zapisa. Promenom fokusa i pristupa razvijen je i obogaćen naš pristup stvarnosti i životu kroz drugačiji način mišljenja, opažanja i realizovanja. Povezivanje izvođačkih i vizuelnih umetnosti u okviru savremenih umetničkih praksi je važan deo drugačijih pristupa”, navodi profesorka Dušica Pejić.

Izložba “Dekonstrukcija pokreta” će biti otvorena za publiku do 1. oktobra ove godine, a ovo je ujedno i početak proslave deset godina od osnivanja Instituta za umetničku igru.

tacno.net
Autor/ica 5.9.2023. u 12:45