Ispovjest privedenih demonstranata: Tukli su ljude u stanici, jaukali su (VIDEO)

tačno.net
Autor/ica 26.12.2018. u 10:03

Ispovjest privedenih demonstranata: Tukli su ljude u stanici, jaukali su (VIDEO)

Nakon izlaska na slobodu, dao je potresnu izjavu za BN TV: “Najbolje je pitati svjedoke, a bilo je i novinara prisutnih ispred MUP-a RS. Kada sam ja došao i nekoliko policajaca legitimisalo je jednu gospođu iz grupe Pravda za Davida. Potom su mi pripadnici MUP-a RS rekli da imam tri opomene, a onda su me uhapsili i bacili 12 sati u samicu. Da nisu imali razloga da me privedu pokazalo se i sada.

U Banjoj Luci se desio zločin za koji niko nije odgovarao. Pušten sam, a nikakvu prijavu nisam dobio. Prije sat vremena su tražili i da se skinem kako bi me slikali kao nekog kriminalca. Neka građani razmisle o tome kakva je budućnost ovdje. Supruga mi je danas ušla u deveti mjesec. Dvoje djece sam ostavio u vrtiću, ne znam ni ko ih je pokupio.

Dok sam bio u ćeliji samo sam čuo da je dosta osoba privedenih. Ušima sam bio svjedok kako je nekolicina privedenih pretučena i jaukali su. Bio je i jedan novinar tu, oni su ga tukli, pozivao se na ženevsku konvenciju. Prijetili su ljudima, govorili su im da će ih progoniti po Banjoj Luci. Jednog su ubacivali u istu ćeliju sa mnom, a potom su ga izbacili kada su vidjeli da sam ja tu. Njega su tukli i rukama i nogama”, rekao je Šukalo

Policajci prijetili novinaru Ivanu Begiću: Tući ćemo te da narod ne vidi

Kada su me uhapsili i stavili u auto, iako sam imao istaknutu akreditaciju i iako nije bilo nikakve oznake da ne smijem tu biti jer je to javna površina, počeli su me udarati laktovima po prsima. Rekli su da pošto me nisu smjeli tući pred narodom, odvest će me na mjesto gdje to mogu uraditi”, rekao je u video ispovjesti za portal Žurnal. ba novinar Ivan Begić.

“Kada su me uhapsili i stavili u auto, iako sam imao istaknutu akreditaciju i iako nije bilo nikakve oznake da ne smijem tu biti jer je to javna površina, počeli su me udarati laktovima po prsima. Rekli su da pošto me nisu smjeli tući pred narodom, odvest će me na mjesto gdje to mogu uraditi”, rekao je u videu portala Žurnal.ba novinar Ivan Begić.

Nakon što su ga izveli pred glavni izlaz počeli su sa udarcima.

“Udarali su me šakama u vilicu, savili su me i koljenima su me udarali u stomak”, rekao je.

Ivan je nakon povreda produžio u prostorije Hitne pomoći žaleći se na bolove u leđima kod bubrega, te nemogućnost pomjeranja prstiju lijeve ruke i bolove u lijevoj nozi.

Gerila.info

 

tačno.net
Autor/ica 26.12.2018. u 10:03