TRIBINA ‘MLADI NA TRIŽTU RADA’: Kakva je budućnost mladih u Hrvatskoj?

tačno.net
Autor/ica 28.4.2015. u 10:25

TRIBINA ‘MLADI NA TRIŽTU RADA’: Kakva je budućnost mladih u Hrvatskoj?

Mladi u Hrvatskoj su nezaposleni, potplaćeni, nezadovoljni kvalitetom života, zabrinuti za svoju budućnost i gotovo 34 posto njih učestalo razmišlja o preseljenju u inozemstvo, pokazuju rezultati istraživanja ‘Mladi na tržištu rada’.

Cjelokupni rezultati istraživanja prezentirat će se na tribini koja se održava u srijedu, 29. travnja, u 17 sati u prostorijama Zelene akcije, Frankopanska 1.

Na tribini će govoriti Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, pomoćnica ministra rada Tatjana Dalić te članice inicijative autorice istraživanja Anja Repalust i Irena Velimirović.

Istraživanje ‘Mladi na tržištu rada’ dio je projekta inicijative ‘Za rad spremne’, kojeg provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Krapina i Mrežom udruga Zagor. Ciljana populacija istraživanja bile su sve osobe između 18 i 30 godina koje su završile neki oblik školovanja te se nalaze na tržištu rada. Istraživanje je provedeno putem online upitnika te je u njemu sudjelovalo ukupno 2.947 osoba iz svih županija Republike Hrvatske, od čega 77,2% žena i 22,6% muškaraca. Projekt je financijski podržan od strane Ministarstva socijalne politike i mladih.

Čak 65 posto ispitanih je nezaposleno, a oni koji rade u više od 60 posto slučajeva imaju plaću ispod hrvatskog prosjeka – manju od 4.500 kuna. Samo 35 posto zaposlenih ispitanika radi na ugovor na neodređeno, dok su preostali zaposleni preko nestalnih i nesigurnih oblika rada.

Kada je riječ o strahovima vezanim za budućnost, 42 posto ispitanih boji se gubitka posla, a 39,9 posto strahuje kako se neće zaposliti. Također, prisutne su bojazni i od nemogućnosti financijskog osamostaljenja, kao i nemogućnost osnivanja obitelji zbog nedostatka financijskih mogućnosti i preopterećenosti poslom.

Više od polovice ispitanika navodi kako većinom ili stalno osjeća uznemirenost (58.2%), razdražljivost (52%), napetost (65.8%), zabrinutost (75.4%) te nesigurnost (60.2%), iz čega se može zaključiti kako nezaposlenost ili nesigurno i slabo plaćeno radno mjesto dovodi do kroničnog nezadovoljstva kvalitetom života.

Promatrajući ove podatke, uopće ne čudi što čak 34 posto mladih učestalo, a 53 posto mladih ponekad mladih razmišlja o preseljenju u inozemstvo. Gotovo svima razlozi za to vezani su uz dobivanje posla, visinu plaće, mogućnosti napredovanja i daljnje edukacije te općenito bolje uvjete rada.

tačno.net
Autor/ica 28.4.2015. u 10:25