Sjećanje na ubijeno, nestalo i izbjeglo stanovništvo Zapadne Slavonije i Bilogore

SNV
Autor/ica 13.12.2019. u 12:58

Sjećanje na ubijeno, nestalo i izbjeglo stanovništvo Zapadne Slavonije i Bilogore

Foto: srbi.hr

Srpsko narodno vijeće poziva na liturgijsko sjećanje na ubijeno, nestalo i izbjeglo stanovništvo Zapadne Slavonije i Bilogore u periodu od augusta 1991. do kraja januara 1992. koje će se održati u subotu, 14. decembra 2019. s početkom u 9 sati, u crkvi Svetog Velikomučenika Georgija u selu Kusonje.

 

Na liturgiji će biti predstavnici SNV-a i županijskih vijeća srpske nacionalne manjine: Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije. Poslije pomena govore će održati Nikola Ivanović, zamjenik gradonačelnice Grada Pakraca, Aneta Vladimirov u ime Srpskog narodnog vijeća i netko od svjedoka ovih događaja.

Posjetit će se i mjesto stradanja civila u Kusonjama koji su ubijeni na svojim kućnim pragovima. Nakon toga, prvi put će se obići mjesta stradanja i zatočeništva u Pakračkoj poljani, Marinom selu i Ribnjacima.

U periodu od augusta 1991. do kraja januara 1992. na području Zapadne Slavonije i Bilogore ubijeno je više stotina civilnih žrtava, od kojih se mnoge i danas vode kao nestale osobe. Liturgijskim sjećanjem okupljeni će se prisjetiti i oko 50.000 Srba s tog područja koji su u to vrijeme bili primorani napustiti svoje domove. Za počinjene ratne zločine još uvijek nitko nije odgovarao, a proces lociranja i ekshumacije grobnica te identifikacije nestalih je spor i neučinkovit.

Sjećanje na stradale prvi put je organizirano 2013. godine u crkvi Svetih otaca u Voćinu. Priprema i realiziranje tog  komemorativnog okupljanja izazvala je čitav niz negativnih reakcija. Unatoč jasnom izražavanju sućuti i sjećanju na hrvatske žrtve ubijene u periodu kada su srpske snage kontrolirale ovo područje, Srpskom narodnom vijeću je opstruirano pravo na dostojno sjećanje i komemoriranje srpskim civilnim žrtvama. U noći s 15. na 16. decembar 2013. atmosfera opstrukcije kulminirala je devastacijom ograde i kapije crkve u Voćinu.

SNV
Autor/ica 13.12.2019. u 12:58