Obilježavanje Dana proboja logoraša iz Jasenovca

tačno.net
Autor/ica 19.4.2017. u 15:34

Obilježavanje Dana proboja logoraša iz Jasenovca

Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske pozivaju na obilježavanje Dana proboja logoraša u Jasenovcu. Komemoracija će se održati u subotu, 22. aprila, u 12 sati, u Spomen-području Jasenovac.

‘Ovom prilikom još jednom izražavamo žaljenje zbog izostanka pravovremene reakcije odgovornih institucija na jačanje historijskog revizionizma u Hrvatskoj. Ploča s ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’, koja već pet mjeseci stoji u neposrednoj blizini jasenovačkog logora, samo je jedna od potvrda te sramotne pojave. Zato vas pozivamo da na ovogodišnji Dan proboja budete s bivšim logorašima i logorašicama, narodima žrtava i antifašistima. Molimo vas da na komemoraciju ne donosite vijence, već cvjetove koje ćemo položiti podno spomenika u Spomen-području Jasenovac’, navodi se u njihovom pozivu.

Podsjetimo, predstavnici srpskih, židovskih i antifašističkih organizacija i ove su godine odlučili bojkotirati službenu, državnu komemoraciju koja će se održati u nedjelju, 23. aprila, a bojkotu su se pridružili i članovi SDP-a. Zbog toga će se i ovaj put podno Kamenog cvijeta održati tri komemoracije. Ona posljednja, u organizaciji Koordinacije židovskih općina RH, održat će se u ponedjeljak.

portalnovosti.com

tačno.net
Autor/ica 19.4.2017. u 15:34