Kukasti križ na stupu: Novi vandalizam uz spomenik antifašistima na Srdočima

tačno.net
Autor/ica 25.2.2015. u 10:33

Kukasti križ na stupu: Novi vandalizam uz spomenik antifašistima na Srdočima

Borit ćemo se protiv toga, jer je Rijeka dosta propatila u fašizmu. Ponovna pojava kukastih križeva s političkim konotacijama, to nema veze sa zdravom pameti, kaže predsjednik SABA-a PGŽ-a Dinko Tamarut

Piše: Sanja Gašpert, novilist.hr

Nakon što su prije nekoliko dana, još uvijek nepoznati vandali oštetili spomenik antifašistima na Srdočima, pisanjem crnim slovima simbola NDH i ustaša preko imena poginulih u Drugom svjetskom ratu, jučer je na obližnjem stupu osvanulo novo oštećenje. Crvenom bojom ispisani su kukasti križevi i nekoliko puta riječ HDZ. U vrlo kratkom roku nadležne službe Grada Rijeke očistile su stup, kao što su to, prije nekoliko dana učinile i sa spomenikom.

   – Mi u Savezu antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije, kao i u Udruzi antifašističkih boraca i antifašista Grada Rijeke oštro osuđujemo takve istupe i načine komunikacije. Bili smo uvjereni da je to vrijeme prošlo, da se događanja iz 90-tih neće ponoviti. Ovo nas vraća u neka druga vremena, vremena kada su se rušili spomenici, kada smo s ponosom govorili kako u našem gradu toga nema ili, ako ga i ima, bilo je to beznačajno. Ovo ne vodi ničemu dobrom, žrtve za slobodu kaljaju se vandalskim istupima pojedinaca i ljudi koji ne žele dobro nikome, ni ljudima ni ovom gradu. Borit ćemo se protiv toga, jer je Rijeka dosta propatila u fašizmu. Ponovna pojava kukastih križeva s političkim konotacijama, to nema veze sa zdravom pameti, kaže predsjednik SABA-a PGŽ-a Dinko Tamarut.

   Dodaje kako je u Rijeci i do sada bio uhodan sistem postupanja u ovakvim slučajevima. Nama bi iz podružnice javili ukoliko je neki spomenik oštećen ili ispisan grafitima, mi bismo to javili u Grad Rijeku i mjerodavne službe bi u uvijek na vrijeme reagirale, ističe Tamarut. Podsjeća kako je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel dao nalog da se svi spomenici u gradu dodatno očiste i urede, a u povodu ovogodišnjeg obilježavanja 70. godišnjice završetka II. Svjetskog rata.

tačno.net
Autor/ica 25.2.2015. u 10:33