Isusa je razapelo svećenstvo, a ne, kako tvrdi biskup – svjetina

tačno.net
Autor/ica 26.3.2013. u 17:25

Isusa je razapelo svećenstvo, a ne, kako tvrdi biskup – svjetina

Foto: www.fotoklubmg.hr

Po dogmatskom nauku Rimokatoličke crkve Biblija je čista božja riječ i tko u nju ne vjeruje ili je krivotvori  prevođenjem odnosno tumačenjem u propovjedima – smrtno griješi! Ne okaje li svoje zablude – biva isključen iz Crkve a njegova duša iza tjelesne smrti biva vječno prokleta i bačena u pakleni oganj.

Vjernicima je u današnje vrijeme teško povjerovati da bi mogao postojati biskup koji ne poznaje dogme i učiteljstvo svoje Crkve a još manje da bi mogao svjesno propovijedati nešto što ne stoji ili ne odgovara sadržaju Biblije i učenju Crkve. No upravo se to i dogodilo!

Kako javljaju hrvatski mediji, na cvjetnu je nedjelju u Dubrovniku, dubrovački biskup (suprotno izvornom tekstu Biblije) u svojoj propovijedi današnju svjetinu usporedio sa svjetinom koja je razapela Isusa. A to je u suprotnosti s onime što stoji u Bibliji. Po važećem nauku Crkve kojoj pripada dubrovački biskup takva izjava znači krivotvorinu, odnosno, izvrtanje istine.

A to znači  grijeh protiv Duha Svetoga usprkos boljeg znanja. Takav se grijeh ubraja, po katekizmu KC, među najteže grijehe koje jedan čovjek može učiniti.

U Bibliji stoji, citat;3 …. A Pilat im kaže: “Evo čovjeka!” 6 I kad ga ugledaše glavari svećenički i njihovi sluge (navjerojatnije od njih nahuškani vjernici, upravo svjetina op.a.), povikaše: “Razapni, razapni ga!” Kaže im Pilat: “Uzmite ga vi i razapnite jer ja ne nalazim na njemu krivice.” Dakle, svećenstvo je zahtijevalo, a ne svjetina, raspeće Isusovo i to protiv volje Pilata. Stoga se može tvrditi da biskup usprkos boljeg znanja (a suprotno Bibliji)  prebacuje krivnju brutalnog ubojstva Isusa Nazarećanina od visokog svećenstva, (moglo bi se reći  od svojih prethodnika po službi) na svjetinu, na njihove vjernike! Nevjerojatno ali istinito – vrijeme kao da je stalo u proteklih dvije tisuća godina a s njime zajedno i svećenstvo!  Ništa se promijenilo nije?

Za svakog iskrenog i razboritog kršćanina trebalo bi biti nedvojbeno (po tekstu očevica Ivana)da je svećenstvo  sudac i egzekutor brutalnog Isusovog raspeća, a ne svjetina. Svakom je razboritom kršćaninu i čovjeku jednako tako jasno da svjetina-vjernici danas kao i nekada slijedi(e) i čini(e) samo ono joj-im veliko svećenstvo  sugerira, zapovijeda, odnosno – naređuje!

Dubrovački biskup nije izuzeće i stoga ostaje pitanje: koliko je svjestan ili ne, želio on to ili ne, da se narečenom izjavom svrstao u redove povijesnog visokog svećenstva u Jeruzalemu koje je lažnim optužbama obmanjivalo i huškalo svjetinu na povike: „Razapni ga, razapni ga?“

Moris Hoblaj, teolog
za portal
Udruge David

tačno.net
Autor/ica 26.3.2013. u 17:25