Milanović u posjeti BiH:Ne dolazim po glasove već da rješimo probleme stare 20 godina

Autor/ica 27.2.2012. u 15:13

Milanović u posjeti BiH:Ne dolazim po glasove već da rješimo probleme stare 20 godina

Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska će uspostaviti novi vid suradnje i komunikacije te na transparentan i iskren način rješavati sva otvorena pitanja, jedan je od zaključaka današnjeg susreta premijera Republike Hrvatske Zorana Milanovića i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande.

U izjavama za medije upriličenim nakon sastanka, pojašnjeno je da će dvije strane učiniti sve da unaprijede resornu suradnju radi rješavanja pitanja koja su pred Hrvatskom i BiH već 20 godina.

“Otvorili smo mnogo tema i ako riješimo samo dio njih tokom mandata premijera Milanovića i mog mandata, bit ćemo zadovoljni”, rekao je Bevanda. Milanović je konkretizirao otvorene teme te istakao one najvažnije- infrastruktura, poslovanje hrvatskih firmi u BiH, granični prijelazi, most u Gradišci, šengenski koridor, luka Ploče te Rafinerija u Brodu.

“Rafinerija u Brodu je ozbiljan ekološki problem za Hrvatsku koji treba biti riješen. Isto tako, trebamo zajednički rješavati luku Ploče koja je većinski u vlasništvu Hrvatske, ali nema smisla bez BiH”, kazao je Milanović.

Dodao je da u posjet BiH nije došao u ulozi mentora “jer je BiH u prošlosti imala i previše mentora”.

“Hrvatska ne može profitirati od nestabilnog susjeda i nama je u interesu napredak BiH”, poručio je Milanović.

Na pitanje novinara o najavljenom susretu s predstavnicima HNS-a, Milanović je rekao da nema namjeru razgovarati o rekonstrukciji Vlade FBiH već o problemima političkih stranaka za koje je glasala većina hrvatskog naroda u BiH.

“Hrvati u BiH su nam važni, ali ovdje ne dolazimo kao mentori, niti dolazimo po glasove. Razgovarati se mora i zbog toga smo ovdje. Insistirali smo na tome da bh. Hrvati vide BiH kao svoju domovinu, a sada ćemo tražiti puteve da se za bh. Hrvate u okviru BiH nađe nešto što je fer odnos, nešto što nije samo formalno zakonski već što odražava duh zakona. Takvi Hrvati itekako mogu biti spona prema Evropi”, pojasnio je Milanović.

I članovi kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH razgovarali su sa Zoranom Milanovićem.

Ovom prilikom Milanoviću su još jednom upućene čestitke za uspješan evropski put Hrvatske uz izraženu nadu da će i Bosna i Hercegovina ispunjavanjem neophodnih standarda brže hvatati priključak za evropske integracije. 

“Saradnja u duhu punog međusobnog uvažavanja zajednički je interes dvije države koje dijeli jedna od najdužih granica u Evropi a skori ulazak Republike Hrvatske u Evropsku uniju dodatni je poticaj da se rješavaju međusobna pitanja kojih još uvijek ima. Pri tome parlamentarci trebaju biti poticaj izvršnim vlastima i u još intenzivnijoj međusobnoj komunikaciji doprinositi daljem jačanju privrednih veza i promociji koplementarnih prednosti koje posjeduje ovaj region Evrope”, kaže se u saopštenju

Autor/ica 27.2.2012. u 15:13