Feministkinje fAKTIV-a prozvale državu zbog ubojstava žena

tačno.net
Autor/ica 24.11.2016. u 13:36

Feministkinje fAKTIV-a prozvale državu zbog ubojstava žena

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama članice feminističkog kolektiva fAKTIV danas su na Cvjetnom trgu prosvjednom akcijom prozvale državu i njene institucije za propuste koji ih čine odgovornima za ubojstva žena. Odale su počast svim ženama ubijenim od strane njihovih bliskih muških članova obitelji i ponovno zahtijevale od države da konačno ratificira Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija).

 slika1_fAKTIV

Samo u posljednja dva mjeseca ove godine četiri su žene ubijene od strane njihovih sadašnjih ili bivših partnera, upozorile su. „Previše smo puta ovih dana čule kako je nasilnik posjedovao oružje i svi su to znali, ali nitko nije reagirao, previše smo puta čule kako je je do ubojstva došlo nakon što je nasilnik nekoliko puta bio prijavljivan radi obiteljskog nasilja. Dakle, kao mnogo puta do sada, počinitelji su bili prijavljivani i procesuirani nasilnici, ali ubojstva žena nisu spriječena“, poručile su aktivistkinje u proglasu.

„Propusti nadležnih institucija, nepostojanje adekvatnog odgovora i strategije prevencije nasilja prema ženama imaju za izravnu posljedicu ubojstva žena. Nasilno prekinuti životi krajnji su ishod neodgovornosti i nemara institucija, ali i čitavog društva. Sustav i institucije, kojima je posao štititi svoje građanke i biti im na usluzi u borbi protiv zločina i zaštiti njihovih ljudskih prava, prebacuju odgovornost na žrtve i otežavaju im izlazak iz kruga nasilja“, prozvale su državu na prosvjednoj akciji.

Poručile su kako je država odgovorna za ubojstva žena jer: ne čini sve što je dužna činiti kako bi spriječila nasilje prema ženama; ženama žrtvama nasilja ne osigurava adekvatan sustav podrške; slučajeve nasilja prema ženama ne istražuje temeljito; ne prepoznaje nasilje prema ženama kao institucionalizirano nasilje; (se) nasilje prema ženama ne kažnjava adekvatno; ženama ne nadoknađuje štetu za pretrpljeno nasilje koje nije spriječila, iako je dužna to činiti; ne jamči neponavljanje ovog zločina, iako je dužna to jamčiti.

„Zahtijevamo hitnu ratifikaciju i primjenu Istanbulske konvencije koja obavezuje institucije države na maksimalan napor u zaštiti žena od obiteljskog, partnerskog i svakog drugog nasilja. Ratifikacijom Konvencije država bi pokazala istinsku volju u sprječavanju nasilja prema ženama“, istaknule su članice fAKTIV-a.

Proglas s prosvjedne akcije ‘Država je odgovorna za ubojstva žena jer…’

M.Č. (50) krajem rujna jurišnom puškom ubio je suprug na parkiralištu u Splitu. Što je država učinila da to spriječi?

 

A.B. (17) početkom studenog nožem je ubio partner kod željezničkog kolodvora u Koškoj. Što je država učinila da to spriječi?

 

K.I. (50) u studenom pištoljem je ubio suprug u obiteljskoj kući u Sesvetama. Što je država učinila da to spriječi?

 

M.S. (23) sredinom studenog pištoljem je ubio partner u automobilu na parkiralištu u Nedeljancu nedaleko od Varaždina. Što je država učinila da to spriječi?

Drugi put ove godine stojimo ovdje kako bismo odale počast ženama koje su ubili njihovi partneri, supružnici i bliski članovi obitelji kao i ženama čija imena ne znamo, čija su ubojstva zataškana i neprocesuirana. Ovdje smo kako bismo još jednom prozvale državu i njene institucije za nečinjenje i za propuste koji ih čine odgovornima za ubojstva žena.

Pozivamo ih na odgovornost, jer ignoriranjem, nerješavanjem i umanjivanjem problema te prešutnim odobravanjem omogućavaju rodno zasnovana ubojstva žena.

Samo u posljednja dva mjeseca ove godine četiri su žene ubijene od strane njihovih sadašnjih ili bivših partnera, a od početka godine 16 žena ubili su bliski muškarci s kojima su bile u partnerskim vezama. Previše smo puta ovih dana čule kako je nasilnik posjedovao oružje i svi su to znali, ali nitko nije reagirao, previše smo puta čule kako je je do ubojstva došlo nakon što je nasilnik nekoliko puta bio prijavljivan radi obiteljskog nasilja. Dakle, kao mnogo puta do sada, počinitelji su bili prijavljivani i procesuirani nasilnici, ali ubojstva žena nisu spriječena.

Što rade institucije ove države i rade li uopće išta kako bi spriječile ove zločine?

Uoči ovogodišnjeg Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama podsjećamo kako Hrvatska još uvijek nije ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (ISTANBULSKA KONVENCIJA).

Istanbulska konvencija predstavlja međunarodni ugovor i sveobuhvatan pravni okvir koji su države potpisnice dužne primjenjivati na sve oblike nasilja prema ženama i koji bi bio veliki doprinos u sprječavanju i zaštiti žena od rodno uvjetovanog nasilja. Hrvatska je Konvenciju potpisala 2013. godine i jedina je država u regiji koja je još nije ratificirala.

Propusti nadležnih institucija, nepostojanje adekvatnog odgovora i strategije prevencije nasilja prema ženama imaju za izravnu posljedicu ubojstva žena. Nasilno prekinuti životi krajnji su ishod neodgovornosti i nemara institucija, ali i čitavog društva. Sustav i institucije, kojima je posao štititi svoje građanke i biti im na usluzi u borbi protiv zločina i zaštiti njihovih ljudskih prava, prebacuju odgovornost na žrtve i otežavaju im izlazak iz kruga nasilja.

Za žene – ovo nipošto nije pravna i sigurna država.

Prakticiranjem neodgovornosti kroz ignoriranje problema i neadekvatne postupke država direktno ugrožava živote žena i šalje poruku kako nasilje prema ženama, pa tako ni femicid, nije ozbiljan zločin ili da je zločin koji se tolerira i adekvatno ne kažnjava.

Neratificiranjem Konvencije i ignoriranjem preporuka i obveza, država pokazuje nespremnost da preuzme odgovornost da zaštiti svoje građanke i da im zajamči osnovna ljudska prava. Međutim, država je itekako odgovorna.

 

 

Stoga poručujemo:

DRŽAVA JE ODGOVORNA ZA RODNO UVJETOVANA UBOJSTVA ŽENA JER:

  • ne čini sve što je dužna činiti kako bi spriječila nasilje prema ženama
  • ženama žrtvama nasilja ne osigurava adekvatan sustav podrške
  • slučajeve nasilja prema ženama ne istražuje temeljito
  • ne prepoznaje nasilje prema ženama kao institucionalizirano nasilje
  • (se) nasilje prema ženama ne kažnjava adekvatno
  • ženama ne nadoknađuje štetu za pretrpljeno nasilje koje nije spriječila, iako je dužna to činiti
  • ne jamči neponavljanje ovog zločina, iako je dužna to jamčiti.

Imamo pravo na institucije koje su educirane, kompetentne i osviještene u svom radu i koje mare za svoje građanke i građane.

Pozivamo sve vas na svjestan, odgovoran i ustrajan rad na tome da svi zajedno prekinemo transpovijesni niz ubojstava žena zato što su žene i zato što društva ne kažnjavaju, dopuštaju i potiču takvo nasilje.

Zahtijevamo hitnu ratifikaciju i primjenu Istanbulske konvencije koja obavezuje institucije države na maksimalan napor u zaštiti žena od obiteljskog, partnerskog i svakog drugog nasilja. Ratifikacijom konvencije država bi pokazala istinsku volju u sprječavanju nasilja prema ženama.

Pozivamo cijelo društvo, a posebno one koji kroje i provode zakone i obvezuje ih najveći stupanj odgovornosti:

 

PREUZMITE ODGOVORNOST ZA UBOJSTVA ŽENA!

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 24.11.2016. u 13:36