Došao je trenutak odluke o hr.wikipediji!

tačno.net
Autor/ica 18.9.2013. u 14:23

Došao je trenutak odluke o hr.wikipediji!

Polemike oko budućnosti hr.wikipedije, njezine uređivačke politike i njezinih uređivača – suradnika i aministratora, ovih su dana dosegnule vrhunac

Autor: Nenad Jarić Dauenhauer, T-portal

Kritikama Facebook inicijative ‘Razotkrivanje sramotne hr.wikipedije’ prema kojima naša inačica obiluje ustašoidnim povijesnim revizionizmom, a administratori, uglavnom radikalno desne provenijencije, blokiraju sve pokušaje da se ona učini objektivnijom, priključili su se brojni mediji, ugledni povjesničari i analitičari pa i ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović.

Iako problem postoji već godinama, i sam utemeljitelj svjetske online enciklopedije Jimbo Wales shvatio je da je situacija sada postala toliko ozbiljna da zahtijeva hitno i temeljito rješenje pa se na tzv. User talku Wikipedije u rubrici ‘Croatian Wikipedia controversy‘ uključio u raspravu s hrvatskim suradnicima, administratorima i korisnicima o boljkama naše inačice. Spomenute su čak i mogućnosti da se hr.wikipedija ugasi i stvori neka zajednička srpsko-hrvatska, međutim, nitko na ovim prostorima, uključujući i članove Facebook inicijative, nije za takvo rješenje.

Desni radikali moraju odstupiti

Jedan od istaknutijih članova inicijative, kemičar dr. sc. Pavle Močilac, koji je i sam sudjelovao u stvaranju hr.wikipedije, smatra da se problem najelegantnije može riješiti trajnom ostavkom odgovornih administratora.

‘Prije svega moraju otići SpeedyGonsales, Roberta F, Kubura, Željko, Vodomar, MaGa i Damirux, a također i neki ultradesničarski raspoloženi suradnici jer šteta koju su počinili daleko nadmašuje njihove doprinose. Novi start moguć je samo bez njih. Stoga apeliram da to učine sami – čim prije tim bolje’, kaže dr. Močilac.

‘Ako dotični ne žele priznati odgovornost i ustraju u tome da nisu ništa krivi te da je sve to samo ‘orjunaška’ zavjera, smatram da bi promjena trebala doći odozdo. Ima mnogo pametnih suradnika koji bi se trebali udružiti i izglasati nepovjerenje nekolicini administratora. Uostalom wikipedija je zamišljena kao demokratska struktura, a ne despocija kakva je hr.wikipedija. Ukoliko ti suradnici nemaju snage, volje ili mogućnosti za prevrat i ukoliko je stanje stvarno zacementirano, ne preostaje ništa drugo nego pričekati akciju odozgo, odnosno iz tijela Wikimedije. Mi ćemo kao inicijativa dati svoj prijedlog rješavanja problema koji će podrazumijevati opstanak hr.wikipedije. No, ukoliko odluka tijela Wikimedije bude gašenje hr.wikipedije tada će to biti isključivo krivica sadašnjih administratora. S hr.wikipedijom nestat će i oni ali i na tisuće dobrih članaka’, objasnio je dr. Močilac kojega hr.wikipedija, kakva je sada podsjeća na Miloševićevu Srbiju.

Hr.wikipedija je kao Miloševićeva Srbija

‘Prije svega SpeedyGonsales ima stav ‘hr.wikipedija – to sam ja’; ponaša se kako kakav WikiMilošević. Očito je u pitanju klasična priča o moći i ego tripu samo što je ovdje došlo do neočekivanog formiranja virtualne diktatorske državice. Postao je psihološki ovisan o poziciji koju je stvorio. Ponaša se diktatorski kao i njegovi podčinjeni koji ovih dana obavljaju prljavi posao za njega. Naravno, ima tu i mnogo onih koji su za hr.wikipediju ideološki vezani; postala je njihov virtualni crno bijeli El Dorado, svijet u kojemu NDH nije izgubila rat, a holokaust se nije dogodio, dakle svijet ne onakav kakav jest nego kakav bi oni željeli da bude. U njemu vladaju ostrašćeni ultranacionalizam, nacionalni i religijski mitovi, klerikalizam, šovinizam, rasizam, homofobija, teorije zavjere, netrpeljivost prema činjenicama i istini, cenzura i maltretiranje u kojemu je istina zapravo urota onih koji mrze sve ‘naše’ i ‘našu vjeru’, svijet u kojem se ljudi dijele na ‘naše’ i ‘izdajnike’, koji se boji ostatka svijeta i u kojem vlada uvjerenje da neprijatelj kuje planove kako da ih uništi. Svijet u kojemu su oni uvijek u pravu, a nikada u krivu. Drugim riječima to je svijet koji se u ključnim crtama ne razlikuje od Miloševićeve Srbije.

Stara garda admina ne zna za argumente

Pokretač inicijative ‘Razotkrivanje sramotne hr.wikipedije’, koji se koristi nadimkom DobarSkroz, kaže da je u raspravama o hr.wikipediji koje se trenutno vode očigledan potpuni nedostatak argumentacije sadašnje garniture admina.

‘Kao što znamo, enciklopedije bi se trebale temeljiti na argumentima, no vodstvo hr.wikipedije naprosto ne poznaje baratanje njima. Na argumentirane optužbe odgovorili su neargumentiranim buncanjem o napadu jugokomunista na sve što je hrvatsko. Umjesto da demantiraju optužbe, odgovorili su nesuvislim napadima na medije. Činjenica da je vodstvo tog projekta uspjelo sročiti priopćenje za javnost bez ijednog pravog argumenta samo po sebi puno govori o kvaliteti hr.wikipedije’, rekao je za tportal DobarSkroz koji smatra da je nacionalna online enciklopedija previše važan projekt da bi se ugasila, ali i da će za ozbiljno rješenje biti neophodna intervencija osnivača ili tijela Wikimedije.

Zašto sami ne možemo?

‘Unutar hr.wiki zajednice već se godinama vode borbe. Na prijelazu iz 2009. na 2010. godinu zajednica se uspjela na nekoliko mjeseci riješiti nesuvislog vodstva, no ubrzo nakon toga stara je garda prljavim metodama opet preuzela kontrolu. To je rezultiralo obeshrabrivanjem brojnih suradnika koji su nakon toga masovno napustili projekt pa je nestala mogućnost da se zajednica popravi iznutra’, objasnio je istaknuvši da su i svi koji su to pokušali nakon 2010. bili ušutkani.

‘Kada smo osnovali Facebook grupu “Razotkrivanje sramotne hr.wikipedije”[6], naš prvi korak bio je medijskom bukom ukazati na stanje na hr.wikipediji, i u tome smo uspjeli. Probudili smo zanimanje medija, ali i vodstva Wikipedije na međunarodnoj razini. Suosnivač Wikipedije, Jimmy Wales, osobno se uključio u diskusije o ovom problemu[7]. Naš sljedeći zadatak je pokazati vodstvu Wikipedije koliko je stvarno hr.wikipedija zabrazdila. Oni ne razumiju hrvatski no to je rješiv problem pa vjerujemo da će uvidjeti da ne postoji drugo rješenje nego da se s projekta uklone suradnici i administratori koji zlorabe položaje i propagiraju ekstremno desnu agendu.

Najteže će biti krenuti iznova

Nakon što se s projekta izbace svi problematični suradnici, slijedi najteži dio – potaknuti suradnike koji su zadnjih godina otjerani da se vrate i nove da se pridruže. Wikipedija na hrvatskom je sadržajno toliko loša i ima tako katastrofalnu reputaciju u svim slojevima hrvatskog društva, osim u ekstremnoj desnici, da će to biti jako težak posao. No, drugo nam ne preostaje.

DobarSkroz ne misli da bi rješenje moglo biti u gašenju hrvatske inačice i spajanju s nekim drugim.

‘Administratori hr.wikipedije doveli su projekt u iznimno tešku situaciju, toliko tešku da je g. Wales predložio raspuštanje hr.wikipedije. No, uvjereni smo da situacija ipak nije beznadna. Smatramo da bi bilo dovoljno izbaciti odgovorne za ovo stanje, a to su svi aktivni administratori i određeni broj ekstremno desnih suradnika. Na stranicama hr.wikipedije već se mogu čuti glasovi suradnika, pa i nekih administratora, koji uviđaju u koliko teškoj situaciji je ovaj projekt, a spremni su potruditi se da ga poprave.[7][8][9][10][11]

Wikipedija na materinjem jeziku neizmjerno je vrijedno blago za svaku zajednicu. Zato nećemo dopustiti da nam je nekolicina ekstremista uništi’, zaključio je osnivač pobune protiv sadašnjeg stanja.

tačno.net
Autor/ica 18.9.2013. u 14:23