Dolje vlada!

tačno.net
Autor/ica 15.6.2016. u 11:35

Dolje vlada!

Svojim dolaskom na prosvjed, koji će se održati danas u 18 sati na Markovom trgu, pospješit ćete rušenje ultranazadne i protunarodne vlasti, poručuju iz Radničke fronte

Tomislav Karamarko će navodno danas najaviti povlačenje iz vlade. No to ništa ne mijenja – on i dalje vuče poteze iz sjene, a njegova nazadna vlada se i dalje svim sredstvima bori za opstanak. Ovakav potez nije ništa drugo nego očajnički potez da HDZ ipak uspije presložiti vladu. S Karamarkom ili bez njega, politika im ostaje ista – a to je ono što je važno. Prekasno – premalo!, navodi se u pozivu na prosvjed Radničke fronte koji će se pod motom ‘Karamarko, odlazi! Dolje vlada!’ održati danas u 18 sati na zagrebačkom Trgu sv. Marka.

Prosvjed se organizira neposredno prije vjerojatnog datuma glasanja u Saboru kao dio javnog pritiska na zastupnike da izglasaju rušenje vlasti. Iz Radničke fronte poručuju kako građani ne smiju dopustiti da se ovakva bitna tema prepusti samo saborskim zastupnicima.

– Politika trenutne vlasti u raspadu je nezadovoljavajuća na praktički svim razinama – od napada na radništvo, zdravstvo, medije, obrazovanje i kulturu pa do privatizacija i neofašizacije. Vrh svega je činjenica da je potpredsjednik vlade očito plaćenik jedne korporacije i to strane, iako mu je jedina politika bila da je on ‘domoljub’. Cilj je da se kroz protest pokušaju javno artikulirati suvisle političke kritike onoga što nam je ova vlast donijela, umjesto da se, kao na prvom kurikulumskom protestu, pravimo da smo ‘nepolitični’ – objasnio je u razgovoru za ‘Novosti’ Mate Kapović, član Fronte.

Kapović dodaje da se vlasti uvijek vole praviti da prosvjedi ne utječu na njih, što onda nerijetko utječe i na same prosvjednike koji se često lako demoraliziraju. Ali, kako objašnjava, istina je drugačija. Naime, vlasti su itekako obraćale pozornost na velike prosvjede, što potvrđuje studentska blokada iz 2009., Facebook prosvjedi iz 2011. i bojazan Zorana Milanovića da se protesti koji su se 2014. proširili Bosnom i Hercegovinom ne preliju preko granice.

– Nesumnjivo će i ovaj put takve artikulacije narodnog nezadovoljstva odigrati svoju ulogu – i dobro je da je odigraju. Bez obzira na to što su i Karamarko i sadašnja vlada zapravo živi mrtvaci, loše bi bilo da odu isključivo kao posljedica politikantskih preslagivanja i igrica, bez pritiska odozdo. Protesti imaju svoju poruku, ne samo za ovu nego i za sve buduće vlade – poručuje Kapović i dodaje svaka akcija može imati velik utjecaj na kasniji razvoj progresivne politike.

– O tome valjda voditi računa i svaki protest treba gledati i iz te perspektive – zaključuje Kapović.

portalnovosti.com

tačno.net
Autor/ica 15.6.2016. u 11:35