Dan sjećanja na Jadovno 1941.

tačno.net
Autor/ica 25.6.2016. u 11:31

Dan sjećanja na Jadovno 1941.

I ove godine okupljeni na Danu sjećanja na Jadovno pozvali su na nepodijeljenu posvećenost države i društva u iznošenju pune istine o uzrocima, razmjerima i posljedicama tragedije koja se dogodila u ljeto 1941. na području rasprostranjenom od velebitskih jama do paške pustoši. U organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV), Koordinacije židovskih općina RH, Eparhije gornjo-karlovačke i Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA RH), komemorativni skup započeo je parastosom i kadišem kraj Šaranove jame, jednog od najpoznatijih stratišta kompleksa logora Gospić-Jadovno-Pag.

– Možda bi na ovom mjestu trebalo šutjeti, prepustiti se mislima i pokušati dati odgovore na bezbrojna pitanja. Međutim, ne smijemo šutjeti o događajima koji su se dogodili kako ovdje, tako i na ostalim stratištima – kazao je Franjo Habulin, predsjednik SABA-e, i podsjetio na desetke tisuća ubijenih u ljeto 1941.

– U NDH su zločine većinom počinile osobe odgojene u klerofašističkom duhu. U akcijama formiranja ustaških milicija i postrojbi sudjelovali su i pojedini svećenici, o čemu postoje brojni dokazi. Nisu se ustezali ubijati ljude druge vjere, nacije i rase, ili ljude drugačijeg mišljenja. Kako inače objasniti da su se samo u par dana po uspostavi NDH zaredala masovna ubojstva Srba, Židova, Roma i komunista. I danas imamo one koji ističu samo vjeru, naciju i obitelj kao najviše vrijednosti. I danas pojedinci i grupacije brane zločince i zločine iako o tom vremenu i počinjenim zločinima znaju samo iz propagande i vjerojatno iz priče njihove rodbine. Oni napadaju Josipa Broza Tita i partizane, antifašiste kao ratne zločince. Ali moraju znati da, da nije bilo Tita i politike koju je vodio kroz NOB da bi sudbina i Srba, Hrvata i drugih naroda izgledala bitno drugačije – kazao je Habulin i pozvao na osudu revitalizacije fašizma i odupiranje zlu koje nam može donijeti katastrofalne posljedice.

jadovno1

Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih općina, pozdravio je sve koji su imali potrebu obilježiti 75. godišnjicu osnutka prvog logora smrti u NDH, države koja je od samog početka djelovala na rasnim zakonima.

– U ovom logoru, koji je djelovao svega nekoliko mjeseci, pobijeno je na tisuće i tisuće nevinih ljudi jer su bili drugačiji, druge nacionalnosti, vjere ili političkog uvjerenja. Odajemo počast i sjećamo se nevinih žrtava u prisustvu prijatelja, pripadnika obitelji žrtava ovog logora. Položili smo vijenac uz molitvu i pijetet svim žrtvama ovog logora i ustaškog režima uz jednu jedinu misao: da se ne zaboravi i više nikada ne ponovi – istaknuo je Kraus.

jadovno2

Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, podsjetio je da su zločini u Jadovnu, kao i na mnogim drugim mjestima, počinjeni u ime države i nacije.

– Okupili smo se i ove godine da se suprotstavimo politici zaborava i negacije od strane onih koji bi zadnji trebali govoriti o tome što treba zaboraviti i negirati, a što ne. Ali oni misle da to mogu. Ja ih pozivam neka dođu na ovo mjesto, neka s nama podjele tugu i sjećanje i neka čuju i osjećaju ono što i mi. Kao ni prošlih godina nismo se okupili zato da bismo sudili jer nakon ovoga zločina ja ne znam koji je to čovjek, koja je to vlast, svjetovna ili crkvena, koja može ili koja bi imala hrabrosti da kaže: ‘Na meni je da sudim’. Svatko od nas i svatko tko je u prilici da sudi u ime neke moći, vlasti, politike ili države bi se trebao upitati u ime čega to radi. Ali danas takve svijesti nema u našoj zemlji – rekao je Pupovac.

– Okupili smo se ovdje ne zato da bi nekoga krivili, a prije svega da ne bismo krivili one koji krivicu ne trebaju nositi, a to su nedužni i posebno nove generacije. Teret njihovih očeva ili djedova, teret naših očeva ili djedova ne smiju nositi generacije koje dolaze poslije nas. To je moguće jedino tako ukoliko ćemo sve njih rasteretiti time da ćemo se na ovom i sličnom mjestu pokloniti i pokajati. Ali ni pokajanja niti žaljenja mi ne čujemo osim onih koji pripadaju istom krugu žrtava – Židovi, Romi, Srbi i antifašisti. Danas je važnije da se veliča država i da se opere prošlost nego da se njome suoči. Zato prolazimo ovo što prolazimo, historijski revizionizam u kojem sjećanja za ovakve zločine ima sve manje, a istovremeno nastojanja da se okrivljuje one koji su učinili sve da ovaj zločin ne bude potpun – kazao je Pupovac i podsjetio da je u logoru Jadovno ubijena sedamdesetak sveštenika i dvojica vladika Srpske pravoslavne crkve.

– Toga se posebno treba sjetiti u vremenu kada se mnogo govori o svetosti i posvećenju. Na nama nije da sudimo je li to pravo ili nije, ali na nama je da kažemo da bi oni koji negiraju ovo mjesto, relativiziraju njegovu strahotu i zaobilaze ga trebali razmisliti o kojoj i kakvoj svetosti govore – istaknuo je predsjednik SNV-a i dodao da se na mjestu ustaškog logora okuplja kako bi se suprotstavilo onima koji žele osporiti pravo na tugovanje.

Predstavnici državnog vrha ove godine nisu bili pozvani na komemorativni skup odlukom organizatora jer se kao i u Jasenovcu želio izraziti protest protiv njihovog odnosa prema holokaustu i genocidu počinjenom u Drugom svjetskom ratu. Pored potomaka žrtava, brojnih aktivista iz antifašističkih i manjinskih organizacija, skupu su prisustvovali Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, delegacija Ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj na čelu s ambasadoricom Mirom Nikolić, saborski zastupnik SDSS-a Mile Horvat i Nikola Lalić, dožupan Ličko-senjske županije.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 25.6.2016. u 11:31