Branitelju koji se zapalio pred Ministarstvom opečeno 40 posto tijela, ali je van životne opasnosti

tačno.net
Autor/ica 28.10.2014. u 12:11

Branitelju koji se zapalio pred Ministarstvom opečeno 40 posto tijela, ali je van životne opasnosti

Foto N. Reberšak

Pedesetogodišnji Čakinić, hrvatski je branitelj, potvrdio je medijima predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida I. skupine Đuro Glogoški. Nalazi se na intenzivnoj njezi Odjela za opekline Traumatološke klinike

ZAGREB – Muškarac koji se zapalio sinoć ispred Ministarstva branitelja je izvan životne opasnosti ali mu predstoji dugotrajno liječenje, doznaje se u Traumatološkoj klinici.

»Damir Čakinić, dopremljen je tijekom noći. Konstatirane su teške tjelesne ozljede zbog opeklina gornjeg dijela tijela. Opečeno mu je 40 posto ukupne tjelesne površine. Izvan životne opasnosti je i kontaktibilan ali mu predstoji dugotrajno liječenje«, rekao je Hini predstojnik Klinike za traumatologiju Aljoša Matejčić.

Pedesetogodišnji Čakinić, hrvatski je branitelj, potvrdio je medijima predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida I. skupine Đuro Glogoški. Nalazi se na intenzivnoj njezi Odjela za opekline Traumatološke klinike.

Policija, koja je sinoć kratko priopćila da se hrvatski državljanin zapalio oko 22,30 sati ispred Ministarstva branitelja, jutros ne daje nikakve informacije s obzirom da se radi o pokušaju samoubojstva.

Lakše ozlijeđena osoba, koja je pokušala pomoći Čakiniću, prevezena je u KBC Zagreb, no tamo se nije moglo doznati što je s njim.

Predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm rekao je jutros kako se nada da će Čakinić biti dobro i »da će sve ostati na tom« jer su, kako je kazao, branitelji ispred Ministarstva branitelja već umorni i »tanki sa živcima«.

Komentirajući to što se sinoć dogodilo, potpredsjednik Sabora Nenad Stazić (SDP) rekao je danas u radijskoj emisiji »U mreži Prvog« kako je politika pokušala smiriti situaciju, jer ako se ide van institucija, stvari se odvijaju nekontrolirano.

»Ne znam što su branitelji prosvjednici još spremni riskirati. Stvari su izmakle kontroli, ovo što se noćas dogodilo velika je tragedija…. Pozvani su u najviše institucije. Kada netko prezire poziv predsjednika RH i parlamenta, ne znam što misli o toj državi. Predsjedniku nisu pljeskali, ali su pljeskali jednoj predsjedničkoj kandidatkinji. Znači, oni su politička grupacija, vojno krilo HDZ-a«, kazao je Stazić.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ), koji je također gostovao u toj radijskoj emisiji, Stazićeve tvrdnje nazvao je besmislicama. »Ovu državu nisu stvarali ovi koji su sada na vlasti, nego branitelji koje optužuju da ne poštuju svoju državu«, rekao je Reiner.

  U šatoru prosvjednika pred Ministarstvom branitelja danas će se održati okrugli stol na temu »100 posto za Hrvatsku u pronalasku rješenja«, u organizaciji Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida, koja je prije devet dana pokrenula prosvjed.

Na okruglom stolu, koji počinje u podne, očekuju, kako navode, odaziv državnog vrha – predsjednika Republike Ive Josipovića, Hrvatskoga sabora Josipa Leke i Vlade Zorana Milanovića, te potpredsjednice Vlade Milanke Opačić.

U Saboru i Uredu predsjednika se doznaje da predsjednici Republike i Sabora u to vrijeme imaju već ranije zakazane obveze – predsjednik Republike Ivo Josipović uručuje odlikovanje fra Iliji Živkoviću, a predsjednik Sabora Josip Leko nazoči obilježavanju nacionalnog dana Češke.

Prosvjedom branitelji traže smjenu ministra branitelja Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića, a traže i ustavni zakon o pravima hrvatskih branitelja.

HINA

tačno.net
Autor/ica 28.10.2014. u 12:11