BALENOVIĆ: JE LI HRVATSKA POSTALA ZEMLJA SAMO SRETNIH POLITIČARA I KRIMINALACA?

Vesna Balenović
Autor/ica 10.7.2017. u 16:04

BALENOVIĆ: JE LI HRVATSKA POSTALA  ZEMLJA SAMO SRETNIH POLITIČARA I KRIMINALACA?

U Hrvatskoj su etika i politika postale dvije sasvim različite i suprotne stvari. Kako bi zadržali svoje pozicije i fotelje naši političari vrlo često zanemaruju moral. Slično je i sa foteljama u pravosuđu. Uvjet za što višu poziciju kao i u politici, sve je veći odmak od morala u smjeru manipulacije i nepravde. U Hrvatskoj, politiku svojim umijećem nemogućeg i svega što prelazi granice zdrave pameti može nadmašiti jedino naše pravosuđe. – rekla je Vesna Balenović, predsjednica udruge „Zviždač“.

Vrhovni sud donio suludu presudu!

Isti Vrhovni sud koji je štiteći kriminal u INI, presudu protiv mene obrazložio tvrdnjom da ne postoji građanska dužnost temeljem koje sam prijaviti kriminal, donio je podjednako suludu presudu kojom ubojici Paravinji smanjuje zatvorsku kaznu s 40 na 20 godina! Nakon što je proveo šest godina u istražnim zatvorima, za 4 godine Paravinja bi mogao biti prijevremeno otpušten!! S obzirom na dosadašnju praksu predsjedničkih pomilovanja uvjereni smo da će Kolinda Grabar Kitarović osloboditi Paravinju odsluženja preostalih deset godina zatvora. Nadamo se da Predsjednici,  niti članovima povjerenstva za pomilovanja neće pasti na pamet da Paravinju kroz radnu terapiju resocijalizacije angažira kao npr. vrtlara ili osobnog vozača. U protivnom morat ćemo objasniti nadležnima da ubojstvo Antonije Bilić nije bilo obično već teško ubojstvo, i da osoba poput Paravinje s prepoznatljivim ciničnim osmjehom može ponovno počiniti slično zlodjelo. Naše pravosuđe i Pantovčak popuštanjem pred teškim kriminalom i olakim praštanjem teških kaznenih djela sa smrtnim posljedicama ne pokazuju svoju humanost, već pokazuju svoju slabost i nespremnost da se bore s tim zlom. Stječe se dojam da bi postupali adekvatno i pravedno jedino kada bi se zločin počinio nad nekim od njihovih članova uže obitelji! – rekla je Vesna Balenović.

Ubojicama oprost, zviždačima progon!

U isto vrijeme naše pravosuđe pedantno i dosljedno kažnjava zatvorskim kaznama jedino zviždače i poštene građane koji prijave korupciju i kriminal.  U zadnje vrijeme grupi kažnjavanih pridružili su i facebook komentatore. Četrdesetogodišnja kazna dosuđena Paravinji, preinačena ovih dana odlukom Vrhovnog suda u dvadesetogodišnju, bit će dodatno raspolovljena na ukupno desetogodišnju, točno  na dvadesetogodišnjicu od podnošenja moje  kaznene prijave za kriminal u INI. Naše pravosuđe dakle ubojicama uz predsjedničko pomilovanje dva puta smanjuje i prepolavlja kazne, dok zviždačima ne prašta poštenje i desetljećima ih sudski progoni i izlaže nepotrebnoj kalvariji. To samo dokazuje da je ova država meka srca jedino prema ubojicama, pedofilima, kriminalcima, a gruba i okrutna prema svojim građanima koji poštenjem pokazuju kakvi bi smo svi trebali biti! Sucima koji presuđuju zviždače i političarima koji omogućuju takvu političku klimu, progon poštenih građana vjerojatno odgovara, kako jednog dana ti isti ili neki novi  zviždači ne bi razotkrili njihovu eventualnu povezanost s kriminalom, obmanama, prevarama ili teškim kaznenim djelima! – rekla je Vesna Balenović.

Prekvalifikacija ubojstva koje je počinio Paravinja iz osobito teškog u obično, dogodila se vjerojatno jer je draga Antonija Bilić bila dijete jedne posve radišne i poštene hrvatske obitelji. Pravosudni bič eksplodirao bi nad ubojicom svojom punom snagom da je kojim slučajem takvo grozno nedjelo počinio nad članom neke malo poznatije ili prebogate obitelji. Ovako, pravosuđe koje pokazuje svoja dva različita lica, ovisno jeste li član  obične ili povlaštene obitelji poziva kriminalce, ubojice, silovatelje, pedofile i socijalne nakaze raznih vrsta da slobodno kradu, ubijaju, siluju, podmićuju. Oni to mogu slobodno činiti jer imaju pravosuđe i predsjednicu koja će sve to razumjeti i naći obrazloženja za pomilovanje i drastično smanjenje dosuđenih kazni. To zvuči kao poziv na počinjenje kaznenih djela, a ne kao prijetnja i sankcija koja će otklanjati svaku pomisao na počinjenje nedjela.

Zaslužujemo li uopće bolje?

Svjedočimo povratku brojnih političara i javnih ličnosti koji su u ne tako davnom vremenu uhvaćeni do ramena u pekmezu, za što su bili pravomoćno osuđeni zatvorskim kaznama, guljenjem krumpira ili tek društvenom osudom. Rezultati proteklih lokalnih izbora dokazuju našu spremnost da pojedince osuđivane za kriminal izabiremo na odgovorne funkcije, pa čak i župane i gradonačelnike. U Meksiku je donedavni plavooki zatvorenik, osuđen zbog kaznenih djela i  pripadnosti mafiji, zbog ugodnog izgleda promoviran u model i lansiran u svjetski jet set. Naši mafijaši ne moraju biti niti stasiti, plavooki, niti ljepotani, jer mi smo retardirana nacija koja voli biti ugnjetavana, okradena , prevarena, zlostavljana, ubijana. Vječito u zaboravu praštamo i takvim crnim likovima dozvoljavamo rehabilitaciju, i što je još gore  zaslijepljeni iznova ih biramo i postavljamo na još odgovornije političke i društvene pozicije nego su imali u vrijeme počinjenja kaznenih djela kojima su se „proslavili“. Istovremeno progoneći poštene građane i zviždače, često ih pogrdno  nazivaju umjesto istinskim domoljubima tek cinkerima!

Zašto se u Hrvatskoj ugodno i sigurno počinju osjećati samo političari i kriminalci? Zašto svi ostali koji mogu otići, iseljavaju iz Hrvatske? Hoće li se Hrvatska uskoro isprazniti i postati zemlja samo sretnih političara i kriminalaca, s najvećom dijasporom na svijetu? Može li nam na to pitanje dati odgovor netko iz Vlade? – pita Balenović.

Vesna Balenović

Predsjednica udruge „Zviždač“

Vesna Balenović
Autor/ica 10.7.2017. u 16:04