Što to traži Čović u Beogradu?

Edin Osmančević
Autor/ica 16.1.2019. u 09:33

Što to traži Čović u Beogradu?

Ako bi se izreka “ne pada snijeg da zaveje brijeg već da svaka zvjerka ostavi trag” u svom pravom smislu mogla očitovati na poslednja politička događanja u BiH, onda ona doživljava svoj puni smisao u mističnom nestanku Dragana Čovića sa proslave neustavnog dana bh. entiteta RSa i njegovom žurnom odlazku za Beograd 9 i 10 januara. I boravku u Beogradu čiji račun će biti ispostavljen bh. poreskim obveznicima.  Morat će Čović ubuduće računati na  duboke “snježne tragove” koje ostavlja iza sebe. Javnost je sve svjesnija neprincipijelne  kolacije sa Dodikom i  Čovićevog  antidržavnog dijelovanja koje u pitanje dovodi suverenitet i teritorijanli integritet BiH a što povlači njegovu krivičnu odgovornost.

Neprincipijelna koalicija sa Dodikom i Vučićem je krajnje  degutanta. Ona traje još od 2009. godine kada je iznijet plan da ustavne promjene treba dogovarati bez stranaca, Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice što prije treba zatvoriti, strani suci i tužitelji trebaju otići, kao što je podržao i nelegalni referendum u bh. entitetu  RS.  Mnogobrojne kritike koje su došle iz Republike Hrvatske nakon njegovog prisustva u Banjaluci su ignorisane u Čovićevom dobro poznatom stilu. Dok je takva kritika izostala od strane Plenkovića. Njegovo  ćutanje je ogledalo kratkovide hrvatske državne politike u kome se podržava suradnja s Miloradom Dodikom.

Čoviću čini se prija Dodikovi i Vučićevi  lukavi, licemjerni  zagrljaji. Svojstveno za političare koje vučje krzno lako zamijene jagnjećim. Veže ih zajednički interes podjele Bosna i Hercegovine; 49 % njene teritorije u oličenju manjeg bh. entiteta  koji bi se pripojili Velikoj Srbiji a Čoviću bi otvorio put projekta Herceg Bosne i pripajanja zapadne Hercegovine Hrvatskoj. Ono što Dodik govori, Čović misli a ne kaže. Nakon američkog razočarenja i poniženja u Parlamentarnoj skupštini EU, odjednom je shvatio da su Putin, Vučić, i  Orban “istinske” demokrate koji ga “razumiju”. Ništa novo jer  Čović je kao vjetrokaz koji se lako prilagođava  historijskom trenutku i vjetrovima koji pušu na Balkanu. Spreman da brani svoj opstanak na bh. političkoj sceni po svaku cijenu.

Čovićeva nervoza je vidno primjetna, čak sa elementima očaja, Dvolična politika razbijanja Bosne i Hercegovine doživljava poraze na brojnim frontovima. Možda su Putin i beogradska družina poslednja nada kako bi do daljeg očuvala nestabilnost i nefunkcionalnost BiH. Bosna i Hercegovina je i juče ponovo dobila veoma važnu poruku iz EU; „Odluke  Ustavnog suda BiH su obavezujuće uključujući i presudu o 9 januaru!“ Glasnogovornica Evropske unije Maja Kocijančič je istakla da je sprovedba odluka Ustavnog suda od velikog značaja za efektivnu vladavinu prava i formiranje vlade kako bi se pristupilo političkim i ekonomskim reformama od vitalnog značaja. Znači morat će se se sprovesti sve presude Ustavnog suda  uključujući Sejdić- Finci, Pilav, Zornić i ostali,.

Dakle EU nas vidi kao jedinstvenu, ujedinjenu i suverenu državu. Bosna i Hercegovina će morati biti uređena kao što su to većina evropskih država. Kao građanska država u kojima će svaki čovjek uživati sva ona ljudska prava kao građanin a ne kao pripadnik jedne etničke zajednice. Ali i kao i pravna država u kojoj će konačno pravda biti isporučena u ruke bh. građanina! Na tom se putu mora istrajati!

Edin Osmančević
Autor/ica 16.1.2019. u 09:33