Rusija kritikuje američke sankcije kao prijetnju gasovodu Sjeverni tok 2

tačno.net
Autor/ica 25.12.2020. u 09:56

Rusija kritikuje američke sankcije kao prijetnju gasovodu Sjeverni tok 2

foto: DW

Kremlj je rekao da ne isključuje odgađanja završetka gasovoda Sjeverni tok 2 u svjetlu prijetnje novim američkim sankcijama, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Sankcije ciljaju da ometaju projekt i mogu ispuniti svoj cilj, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare 24. decembra.

“Naravno, ovo može zakomplikovati [provođenje projekta], ali istovremeno, naši evropski partneri i mi smo zainteresovani za izvođenje projekta, tako da je finalisiran u interesu evropskih potrošača i ruskih dobavljača plina”, rekao je Peskov.

Komentarošići da li će Trumpova administracija imati vremena da zaustavi projekt, Peskov je rekao: “Ovdje nismo skloni da gatamo gledajući u kafu. Moramo riješiti svoja pitanja i radimo na njima”.

“Međutim, naši evropski partneri i mi smo zainteresovani da se ovaj projekt provede”, rekao je.

Gasovod Sjeverni tok 2 trebao bi prenositi plin iz Rusije direktno u Njemačku, najveću ekonomiju Evropske unije, putem ispod Baltičkog mora koji je sličan postojećoj liniji Sjevernog toka.

Sjedinjene Države osudile su gasovod kao prijetnju sigurnosti NATO saveznika u EU povećanjem zavisnosti od Rusije.

Washington je u decembru 2019. godine usvojio zakon kojim su uvedene sankcije brodovima koji polažu plinovod Sjeverni tok 2, prisiljavajući švajcaarski Allseas da zaustave rad na projektu neposredno prije završetka.

Rusija sada nastoji da unaprijedi vlastita plovila kako bi dovršila gasovod.

Zakon o autorizaciji nacionalne odbrane, godišnji zakon kojim se uglavnom utvrđuje politika američkog Ministarstva odbrane, uključuje produženje sankcija Washingtona usmjerenih na gasovod. Međutim, odlazeći američki predsjednik Donald Trump 23. decembra stavio je veto na zakon.

Peskov nije komentarisao može li Trump i dalje zaustaviti završetak gasovoda. Washington zaista želi otežati provedbu projekta, dodao je.

Trenutno je izvješteno da je cjevovod završen 93 posto.

RSE

tačno.net
Autor/ica 25.12.2020. u 09:56