Kazna za Twitter zbog nepoštovanja naloga za pretres Trumpovog profila

RSE
Autor/ica 10.8.2023. u 07:40

Kazna za Twitter zbog nepoštovanja naloga za pretres Trumpovog profila

(AP Photo/Alex Brandon)

Tim specijalnog tužioca Jacka Smitha u januaru je dobio nalog za pretres sa svrhom uvida u Twitter profil bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa. Sudija je izdao kaznu od 350.000 dolara za kompaniju jer je odgađala sprovođenje naloga, kako navode sudska dokumenta koja su objavljena u srijedu, 9. avgusta.

Pojedinosti uključene u odluku saveznog žalbenog suda u Washingtonu kojom se odbacuje Twitterova tvrdnja da ne treba da snosi sankcije zbog toga.

X, platforma ranije poznata kao Twitter, navela je agenciji Associated Press (AP) da će kasnije odgovoriti na pitanja u vezi sa nalogom za pretres.

U podnesku se kaže da su tužioci dobili nalog za pretres kojim se Twitteru nalaže da dostavi informacije o Trumpovom profilu nakon što je sud “pronašao vjerovatan razlog za pretraživanje Twitter računa u potrazi za dokazima o kaznenim djelima”. Vlada je takođe dobila ugovor o tajnosti podataka kojim se zabranjuje Twitteru da objavi nalog za pretres, stoji u podnesku.

Sud je utvrdio da bi otkrivanje naloga moglo da dovede do rizika da Trump “ozbiljno ugrozio tekuću istragu” dajući mu “priliku da uništi dokaze, promijeni obrasce ponašanja”, stoji u podnesku.

Twitter se protivio ugovoru o tajnosti podataka, rekavši četiri dana nakon isteka roka za usklađivanje da neće objaviti nikakve podatke o profilu bivšeg predsjednika, prema presudi. Sudije navode da Twitter “nije doveo u pitanje valjanost naloga za pretres”, ali je tvrdio da je sporazum o tajnosti kršenje Prvog amandmana američkog ustava i želio je da sud ocijeni zakonitost sporazuma prije nego što preda bilo kakve informacije.

Smith je optužio Trumpa, za urotu, za podrivanje volje birača i ostanak na položaju nakon što je izgubio izbore 2020. od demokratskog kandidata Joea Bidena. Trump, republikanac, izjasnio se da je nevin po optužbama uključujući zavjeru za prevaru Sjedinjenih Država i ometanje Kongresa da potvrdi Bidenovu pobjedu.

Trump kaže da je nevin i istragu je ocijenio kao politički motivisanu. Njegov pravni tim naznačio je da će tvrditi da se Trump 2020. oslanjao na savjete advokata oko sebe i da je imao pravo da ospori izbore za koje je vjerovao da su namješteni.

Trumpovi saradnici nisu dali komentar po ovom pitanju agenciji AP.

Glasnogovornik kancelarije specijalnog tužioca odbio je da komentariše nalog ili ono što se u njemu traži.

Izvor: AP

RSE

RSE
Autor/ica 10.8.2023. u 07:40