Pokolj u Burkini Faso: U terorističkom napadu na zapadnjački hotel ubijeni deseci ljudi, 33

tačno.net
Autor/ica 16.1.2016. u 10:26

Pokolj u Burkini Faso: U terorističkom napadu na zapadnjački hotel ubijeni deseci ljudi, 33

ŠEZDESET i tri osobe, među kojima 33 ranjenih, evakuirane su ih hotela dok je još trajao napad pripadnika sigurnosnih snaga Burkine Faso koji su u subotu pokušali osloboditi taoce iz hotela u glavnome gradu Ouagadougouu u koji su upali islamistički borci.

Trideset osoba izišlo je neozlijeđeno iz hotela, a evakuirano je i tridesettroje ranjenih. Među neozlijeđenima je i ministar rada Clément Sawadogo, koji se nalazio u hotelu u trenutku napada, rekao je ministar komunikacija Remis Dandjinou, kako prenosi AFP.

“Ima poginulih, ali još ne znamo točan broj. Napad traje, a snage Burkine Faso imaju potporu francuskih specijalaca”, dodao je Dandjinou.

Broj mrtvih još nije utvrđen

“Još nemamo točan broj smrtno stradalih. Pripadnici sigurnosnih snaga i dalje pretražuju hotel. Na terasi restorana nasuprot hotela vatrogasci su vidjeli desetak tijela”, dodao je ministar unutarnjih poslova Simon Compaore, dodavši da još nije poznat ni točan broj napadača na hote. “Još ne znamo koliko ih je”, rekao je.

U predvorje hotela ušle su dvije skupine sigurnosnih snaga i tada su se, prema izjavama svjedoka, začuli pucnji, a u dijelu predvorja buknula je vatra, izvijestio je Reuters.

Odgovornost za napad u hotelu i obližnjem restoranu čiji su gosti uglavnom zapadnjaci, preuzela je islamistička skupina Al Qaeda islamskog Magreba.

Ubijeno 20 osoba?

Prema izjavi ravnatelja bolnice u Ouagadougouu Roberta Sangarea, u napadu islamista na hotel poginulo je dvadeset osoba.

Ovo je prvi napad islamista na glavni grad Burkine Faso i predstavlja korak unatrag u nastojanjima afričkih vlada, Francuske i SAD-a da spriječe napade koji su destabilizirali regiju.

U studenom su dvojica napadača ubila dvadeset osoba u napadu na hotel u Maliju, a napada je proteklih godina bilo i u drugim zemljama zapadne Afrike.

Francuska zatražila podatke od američke obavještajne službe

Ministar vanjskih poslova Burkine Faso Alpha Barry potvrdio je Reutersu da je u napadu bilo poginulih. Vlada Burkine Faso nije odbacila mogućnost da zatraži pomoć od francuskih snaga razmještenih u zemlji, rekao je Barry u telefonskom razgovoru.

S druge strane, dužnosnik američkog ministarstva obrane rekao je da je Francuska zatražila podatke od američke obavještajne službe te da je najmanje jedan pripadnik američke vojske u Burkini Faso “savjetovao i pomagao” pripadnike francuskih snaga u hotelu. Francuska je, rekao je, zatražila nadzor iz zraka, koji često osiguravaju dronovi.

Sjedinjene Države, prema tom dužnosniku, imaju oko 75 vojnika u Burkini Faso. Šezdesetak ih sudjeluje s francuskim vojnicima u operaciji Barkhane usmjerenoj protiv džihadista u Mauritaniji, Maliju, Nigeru, Čadu i Burkini Faso. Ostalih petnaest štite američko veleposlanstvo. Francuski vojnici koji sudjeluju u operaciji Barkhane katkada odsjedaju u napadnutom hotelu.

Index.hr

tačno.net
Autor/ica 16.1.2016. u 10:26