Fažana – gradić dobrih vibracija

Petar Fehir
Autor/ica 26.3.2019. u 08:46

Fažana – gradić dobrih vibracija

 Foto: PF

“Napadi bilo koje vrste na novinare nedopustivi su. Novinari moraju raditi svoj posao u interesu građana i kada se političarima ne sviđa što o njima pišu.¸Pozivam sve političare od premijera Plenkovića i saborskih zastupnika preko župana, gradonačelnika i načelnika općina da mi se pridruže u javnoj osudi napada na novinare.”

Zvuči, zar ne, kao da je apel upućen od udruženja novinara ili, u najmanju ruku, redakcije nekog lista.

Međutim – ne, poruka je to, prema pisanju Fažana pressa, lokalne neprofitabilne novinske agencije, načelnika istarske općine Fažana Radomira Koraća, prigodom preseljenja petnaest stoljetnih fažanskih ulika.

Masline su sa lokalcije na kojoj će se graditi Dom umirovljenika iseljene između Aleje maslina i Šetnice Mate Parlova.

Ako živite u mjestu u kojem je svoju zlatnu karijeru gradio jedan od najsjajnih, sportaš Hrvatske 20 stoljeća, i ako ste mu baš tamo podigli skulpturu, lako vam je odrediti novi dom za ova dugovječna stabla.

Mnogi znažitežljnici i novinari, poštovaoci „zlatne ljevice“ pozdravili su gospođu Lauru Parlov, suprugu sportskog heroja i gospodina Radomira Koraća, načelnika općine Fažana, jednog od inicijatora ove akcije, koji su pomogli sadnji prve od petnaest maslina.

U današnjem košmaru loših vijesti koje prepliću jedna drugu i općem nezadovoljstvu ovaj događaj zrači svjetlom i dokaz je da se može i bolje.

I ne samo Dom umirovljenika. Fažana će uskoro započeti i gradnju Skate-parka Mediteran, najmodernijeg u ovom dijelu Europe. Park su konstruirali iskusni švedski stručnjaci, a biti će izgrađen prema olimpijskim normama, te time pogodan za takmičenja najviše klase.

Za taj je projekat Fažana izdvojila milijun i pol kuna, a jednim će se dijelom financirati i iz sredstava EU. Biti će to još jedan značajan doprinos obogađenju turističke ponude, ali prestavlja i nemalo ulaganje u interes mladih Fažanaca. Zanimljivo je da je ova inicijativa uvrstila Fažanu među devet Europskih sredina koji promoviraju europske vrijednosti kroz sportske inicijative u lokalnim zajednicama. Kaunas iz Litve, Larissa iz Grčke, Portimao iz Portugala, švedski Umeå, Campobasso iz Italije, Sandanski iz Bugarske i druge. Fažana predstavlja Hrvatsku.

Načelnik Korać je pozvao dobronamjernike da dođu u Fažanu, prošeću, okupaju se i da se osjećaju ugodno.

Može se reći da je ovom prigodnom akcijom, sadnjom maslina, laganim korakom u Fažanu kročila i ovogodišnja turistička sezona.

Fažana

Petar Fehir
Autor/ica 26.3.2019. u 08:46