Parlament Bugarske, uprkos protestu, odobrio izmjene zakona o nasilju u porodici

RSE
Autor/ica 8.8.2023. u 08:07

Parlament Bugarske, uprkos protestu, odobrio izmjene zakona o nasilju u porodici

foto rfe/rl

Parlament Bugarske je 7. avgusta odobrio izmjene Krivičnog zakona i Zakona o zaštiti od nasilja u porodici nakon šokantnog slučaja zlostavljanja djevojke koji je potaknuo na masovne proteste.

Zastupnici okupljeni na vanrednoj sjednici usvojili su izmjene sa 144 za i 58 glasova protiv. Njima se osigurava pravo na zaštitu osobama koje su doživjele nasilje u kontekstu intimne veze ili žrtvama nasilja koje niti su u braku s potencijalnim zlostavljačem niti su u stvarnoj vezi.

Osam zastupnika bilo je suzdržano.

Hiljade su protestirale u Sofiji i drugim bugarskim gradovima 31. jula nakon što je 18-godišnjakinju iz grada u središtu zemlje Stare Zagore njezin bivši momak tukao i više puta porezao nožem.

Incident se pojavio u javnosti tek 28. jula nakon što je porodice žrtve izrazila frustracije sporim tempom istrage.

Demonstranti su pozvali na reviziju zakona i poboljšane mjere zaštite za žene, noseći transparente na kojima je pisalo “Nijedna žena više”.

Osumnjičeni 26-godišnjak, kojeg su mediji identificirali kao Georgija Georgieva, uhapšen je nakon napada, ali ga je sud u Staroj Zagori pustio na slobodu nakon što je ustvrdio da su povrede njegove djevojke “lakše”.

Ponovno je uhapšen 31. jula, a tužiteljstvo je navelo da “ubrzava” istragu.

Statistike bugarske policije pokazuju da su u prva tri mjeseca ove godine 18 žena ubili njihovi partneri. Aktivisti za prava žena ocjenjuju da je prava cifra daleko veća.

RSE

RSE
Autor/ica 8.8.2023. u 08:07