Danas zvanična ceremonija zatvaranja Haškog tribunala

RSE
Autor/ica 21.12.2017. u 09:20

Danas zvanična ceremonija zatvaranja Haškog tribunala

Foto: RTCG

Ceremonija zatvaranja Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju biće održana danas, a Haški tribunal osnovan 1993. godine, od 1. januara i zvanično će biti zatvoren i prestaće da postoji.

Tribunal je prestao da radi 30. novembra, a njegov rad preuzeo je Mehanizam za medjunarodne krivične sudove, koji će okončati preostale žalbene postupke.

Tokom više od 24 godine rada Tribunal u Hagu procesuirao je 161 optuženog, od kojih su više od polovine pripadnici političke i vojne vlasti Srbije i Republike Srpske. Osuđeni su na više od 1.000 godina zatvora.

Tribunal sada za sobom ostavlja milione dokumenata iz predmeta koji su se pred njim vodili, a koje žele zemlje regiona čiji su gradjani bili u postupcima.

Srbija zahteva da joj se ono što je ustupila u svim predmetima vrati, a samo u slučaju bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, prema izvorima advokata, u sudu je oko milion i po dokumenata.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović navodi da sada predstoji da zajednička radna grupa Ministarstva pravde i Haškog tribunala razgovara i utvrdi kriterijume na osnovu kojih će se osnovati dokumentaciono-informacioni centar koji ima za cilj da preuzme dokumentaciju koja je javna u Tribunalu, da imamo elektronsku dokumentaciju kada je reč o presudama.

Takođe, kako je navela, Srbija zahteva povratak dokumentacije pod oznakom ‘poverljivo’ koja je pod posebnim merama zaštite bila izdata Tribunalu.

Predsednik Suda Karmel Ađijus smatra da građa tribunala pripada UN i da bi možda za pet decenija mogla da pripadne zemljama bivše Jugoslavije.

Tribunal u Hagu osnovan je 25. maja 1993. godine Rezolucijom 827 Saveta bezbednosti UN radi gonjenja počinilaca ratnih zločina na teritoriji bivše Jugoslavije.

RSE
Autor/ica 21.12.2017. u 09:20