Zelenskij i Porošenko u drugom krugu izbora

tačno.net
Autor/ica 1.4.2019. u 09:31

Zelenskij i Porošenko u drugom krugu izbora

Prema preliminarnim rezultatima, Zelenskij je na izborima za ukrajinskog predsjednika osvojio 30,2 posto glasova, a Porošenko 16 posto.

Komičar Volodimir Zelenskij, pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora u Ukrajini, 21. travnja će se u drugome krugu sučeliti s dosadašnjim predsjednikom Petrom Porošenkom, na odlučnim izborima za tu zemlju pogođenu ratom, prenosi AFP.

Dok se kritičari Zelenskog pitaju ima li kapacitet za upravljanje zemljom i upozoravaju na neodređenosti njegova programa, taj netipični kandidat je u potpunosti iskoristio odbacivanje elita, globalni trend osobito jak u Ukrajini nakon dugih godina teških gospodarskih problema i korupcijskih skandala.

Prema preliminarnim rezultatima, a nakon 40 posto prebrojanih glasova, ukrajinsko Središnje izborno povjerenstvo potvrdilo je da je Zelenskij osvojio 30,2 posto glasova.

Isti izvor je naveo kako je Porošenko osvojio 16 posto glasova.

Vodeća prema anketama na početku kampanje, bivša premijerka Julija Timošenko ostala je na trećoj poziciji.

Zelenskij: Samo pobjeda!

“Ovo je tek prvi korak prema uvjerljivoj pobjedi. To je tek početak, nećemo se opustiti”, rekao je Zelenskij. Najavio je da ne namjerava pregovarati s eliminiranim kandidatima, a svoju strategiju sažeo je u poruku: “Samo pobjeda”.

Porošenko je izjavio da ozbiljno shvaća svoj loš rezultat na izborima.

“Ne osjećam nikakvu euforiju. Kritički i trezveno shvaćam poruku koju je društvo poslalo aktualnim vlastima”, rekao je Porošenko, javio je AP.

Ukrajinska policija je primila više od 1.600 žalbi u vezi s nepravilnostima u izbornom danu, zajedno s još stotine pritužbi na pokušaje podmićivanja birača i odnošenje glasačkih listića s biračkih mjesta.

Na izbore je izašlo 63,4 posto birača, a glasali su za ukupno 39-ero kandidata.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 1.4.2019. u 09:31