Sisiju 96,91 posto glasova na egipatskim predsjedničkim izborima

tačno.net
Autor/ica 4.6.2014. u 11:13

Sisiju 96,91 posto glasova na egipatskim predsjedničkim izborima

No, na izbore je izašlo samo 47 posto od 54 milijuna egipatskih birača, što je manje od 40 milijuna glasova ili 80 posto biračkog tijela koje je Sisi predviđao.

Bivši zapovjednik egipatske vojske Abdel Fattah al-Sisi pobijedio je na predsjedničkim izborima s 96,91 posto glasova, objavila je u utorak izborna komisija potvrdivši privremene rezultate prošlotjednih izbora koji su najavljivali njegovu uvjerljivu pobjedu.

No, na izbore je izašlo samo 47 posto od 54 milijuna egipatskih birača, što je manje od 40 milijuna glasova ili 80 posto biračkog tijela koje je Sisi predviđao.

Sisi je postao vrlo popularan među Egipćanima nakon što je prošle godine svrgnuo predsjednika Mohameda Mursija iz Muslimanskog bratstva, izazvavši masovne prosvjede protiv njegove vladavine.

Sada je suočen s golemim izazovima u zemlji u kojoj su uličnim prosvjedima svrgnuta dvojica predsjednika u tri godine.

Manja izlaznost od očekivane otvara pitanje Sisijeve sposobnosti da održi popularnost dok pokušava oporaviti posrnulo gospodarstvo, smanjiti siromaštvo i spriječiti nove političke krize.

Tisuće njegovih pristaša pokazale su zadovoljstvo pobjedom okupljanjem na trgu Tahrir u Kairu, simboličkim središtem pobune u kojoj je 2011. svrgnut bivši predsjednik Hosni Mubarak.

Iako su Egipćani polagali velike nade u demokraciju nakon okončanja 30-godišnje Mubarakove vlasti, ono što im je sada najvažnije je smirivanje stanja. »Mislim kako je sasvim u redu žrtvovati neke slobode za stabilnost i sigurnost. Što nam znači sloboda bez sigurnosti«, kaže vlasnik trgovine Refat Ahmed (30).

Kritičari u Sisiju vide novog moćnika koji će štititi interese vojske i ugušiti svaki otpor.

Udruge za ljudska prava kažu da su se kršenja prava od Mursijeva pada povećala i da protivnici Sisijeve vlade završavaju u zatvorima ili bivaju mučeni. Vlasti te optužbe odbacuju.

Prvi Sisijev prioritet najvjetrojatnije će biti gospodarstvo pogođeno negativnim posljedicama trogodišnjih nemira na turizam i investicije u jednoj od glavnih arapskih sila.

Golemi proračunski manjak opterećuju subvencije za gorivo koje bi u idućoj fiskalnoj godini mogle iznositi oko 19 milijardi dolara, kao i visoka nezaposlenost i rastuća korupcija.

Nakon proglašenja izbornog pobjednika, saudijski kralj Abdullah najavio je donatorsku konferenciju za zemlju koju ta najveća svjetska izvoznica nafte vidi kao regionalnog saveznika u borbi protiv Irana i islamističkog Muslimanskog bratstva.

Saudijska Arabija je bila glavni sponzor Sisija i vojne vlade otkako je vojska svrgnula Mursija. Kralj Abdullah je rekao da zemlje koje mogu, a ne pridonesu budućnosti Egipta, »nemaju budućnosti među nama«.

novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 4.6.2014. u 11:13