Zbog odnosa prema Afganistanu podrška Joeu Bidenu najslabija do sada

tačno.net
Autor/ica 18.8.2021. u 09:38

Zbog odnosa prema Afganistanu podrška Joeu Bidenu najslabija do sada

foto: EPA

Podrška američkom predsjedniku Joeu Bidenu pala je za sedam postotnih bodova, na najniži nivo do sada, nakon što su talibani osvojili afganistanski glavni grad, pokazuje anketa Reutersa i Ipsosa.

Anketa provedena u ponedjeljak pokazala je da Bidena podržava 46 posto Amerikanaca, što je najniži sedmični nivo od njegovog preuzimanja vlasti u januaru.

Popularnost američkog predsjednika znatno je pala nakon što su talibani ušli u glavni grad Afganistana, iz kojeg je vlada pobjegla, nakon dva desetljeća američke vojne operacije koja je koštala bilione dolara i odnijela hiljade američkih života.

Druga anketa Ipsosa, također provedena u ponedjeljak, pokazala je da manje od polovicne Amerikanaca podržava Bidenov vojni i diplomatski pristup u Afganistanu.

Američki predsjednik, koji je prošli mjesec hvalio afganistanske snage kao “najopremljenije na svijetu”, trenutno ima najmanju podršku od tri američka predsjednika koji su vladali tokom tog najdužeg američkog rata.

Bijela kuća je u utorak saopćila kako je Biden razgovarao s britanskim premijerom Borisom Johnsonom s kojim je dogovorio sastanak G7 iduće sedmice kako bi se razgovaralo o zajedničkoj strategiji za Afganistan, prenosi Hina.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 18.8.2021. u 09:38