Španija: Aktivistice Femena polugole upale u državni parlament

tačno.net
Autor/ica 9.10.2013. u 11:21

Španija: Aktivistice Femena polugole upale u državni parlament

Tako su tri aktivistice ove organizacije u donjem domu parlamenta Španije skinule gornji dio odjeće uzvikujući “sveti abortus” u trenutku dok se ostalima obraćao ministar pravde Španije Alberto Ruiz-Gallardon

Aktivistice organizacije za zaštitu prava žena, grupe koja je u svijetu poznatija pod imenom Femen, protestovale su u toplesu protiv plana vlade Španije u vezi sa promjenama zakona protiv abortusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Tako su tri aktivistice ove organizacije u donjem domu parlamenta Španije skinule gornji dio odjeće uzvikujući “sveti abortus” u trenutku dok se ostalima obraćao ministar pravde Španije Alberto Ruiz-Gallardon.

Također, jedna od aktivistica se popela na ogradu u parlamentu, uzvikujući slogane prema prisutnim poslanicima.

Nakon nekoliko minuta, aktivistice iz parlamentu su iznijeli pripadnici obezbjeđenja državnog parlamenta.

Policijski izvori su saopćili da su tri aktivistice privedene i da će biti proslijeđene na sud gdje će biti uzeta njihova izjava u vezi sa današnjim događajem.

S druge strane, poslanici prokomunističke Ujedinjene ljevičarske partije (IU) aplauzom su nagradili protest aktivistica grupe Femen.

Ruiz-Gajardon protivi se zakonu o abortusu bez restrikcija do 14 sedmice trudnoće i želi da se usvoji odredba da se abortus može obavljati samo pod određenim uslovima, kada je u pitanju zdravlje majke i fetusa.

tačno.net
Autor/ica 9.10.2013. u 11:21