Zbog nevremena obustavljena potraga za malezijskim avionom

tačno.net
Autor/ica 25.3.2014. u 08:51

Zbog nevremena obustavljena potraga za malezijskim avionom

REUTERS/Australian Defence Force

Vazdušna i pomorska potraga za malezijskim avionom, koji se sa 239 putnika i članova posade, srušio Indijskom okeanu, obustavljena je danas zbog snažnog vjetra, kiše i velikih talasa, saopštili su zvaničnici australijske službe za pomorsku sigurnost (AMSA).

“AMSA je izvršila procjenu rizika i utvrdila da trenutni vremenski uslovi predstavljaju rizik za one koji učestvuju u potrazi”, saopštila je ta služba.

Kako je navedeno, potraga je obustavljena do daljnjeg zbog vremenskih neprilika, prenijela je agencija AFP.

Malezijski premijer Nadžib Razak je jučer objavio da su nove analize satelitskih snimaka pokazale da se Boeing 777 srušio u južnom dijelu Indijskog okeana.

Avion malezijske aviokompanije sa 239 osoba – 227 putnika i 12 članova posade nestao je sa radara posle polijetanja iz Kuala Lumpura za Peking 8. marta bez dobijenih signala o kvarovima ili problemima u avionu.

Pacifička komanda SAD je poslala lokator akustičnih signala crne kutije i robotsko podvodno vozilo bez ljudske posade Bluefin-21 u Pert, kao pomoć u potrazi za crnom kutijom malezijskog aviona u Indijskom okeanu, nakon što je na satelitskim snimcima uočeno više ostataka.

Kina zahtijeva nastavak potrage za malezijskim avionom koji je nestao tokom leta MH 370 na relaciji Kuala Lumpur – Peking, a za koji je Malezija jučer saopćila da se srušio u južnom Indijskom okeanu i da nije preživio niti jedan od ukupno 227 putnika i 12 članova posade.

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Xie Hangsheng sastao se sa malezijskim ambasadorom u Kini, Datuk Iskender bin Sadudinom i zatražio dokaze o tvrdnji Malezije da je avion tokom leta promijenio smjer i srušio se u Indijskom okeanu zapadno od australskog Pertha.

Zatraživši sve izvore koji su korišteni za tvrdnju o padu aviona, on je zatražio da se potraga za nestalim Boingom 777 nastavi.

Kina je sinoć saopćila da će u potragu za malezijskim avionom uključiti dodatne brodove, a trenutno u potrazi učestvuje šest brodova i dva aviona iz Kine.

Tanjug

tačno.net
Autor/ica 25.3.2014. u 08:51