Krenula hapšenja pučista po svijetu

tačno.net
Autor/ica 18.7.2016. u 09:06

Krenula hapšenja pučista po svijetu

Foto: Reuters

Saudijske vlasti uhapsile su turskog vojnog atašea u Kuvajtu tokom njegova proputovanja kroz tu zemlju, objavila je saudijska tv stanica Al Arabiya u nedjelju kasno navečer.

Do njegova hapšenja došlo je na zahtjev turske vlade, objavila je Al Arabiya pozivajući se na saudijske izvore.

Saudijske vlasti nisu službeno komentirale ovo hapšenje.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je u nedjelju da će se “čišćenje” državnih institucija nastaviti poslije propalog pokušaja vojnog udara, nakon što je u Turskoj već uhapšeno 6.000 ljudi.

Grčki premijer Aleksis Tsipras izvijestio je u telefonskom razgovoru turskog premijera Binalija Yildirima da je Grčka pokrenula postupak u vezi sa izručenjem osmorice vojnika koji su učestvovali u pokušaju vojnog udara u Turskoj, a zatim helikopterom pobjegli u Grčku, tačnije u pogranični Aleksandropoli.

Hapšenja i u Grčkoj

Tsipras je čestitao Turskoj i njenom narodu na odlučnom suprotstavljanju i gušenju udara na ustavni poredak i legalnu i legitimnu vlast, te je poručio da Grčka podržava Tursku.

Tsipras je također naglasio da je stabilnost i sigurnost u Turskoj važna za cijelu regiju.

Yildirim i Tsipras su izrazili saglasnost o neophodnosti zadržavanja bliskih odnosa i saradnje na svim bilateralnim i regionalnim pitanjima, uključujući i rješavanje kiparskog pitanja.

Grupa pripadnika turske vojske odanih terorističkoj organizaciji FETO/PDY u petak navečer je pokušala izvesti državni udar u Turskoj, ali je taj pokušaj ugušen reakcijom naroda i snaga sigurnosti koji su izašli na ulice.

Osam vojnika pučista su vojnim helikopterom pobjegli u grčki Aleksandoroli, gdje su uhapšeni i pritvoreni zbog ilegalnog ulaska u zemlju.

Turski redsjednik Recep Tayyip Erdogan je danas kazao da je grčki premijer ispoštovao obećanje o vraćanju helikoptera turskoj vojsci, a da je obećao da će i osmorica “izdajnika“ biti izručeni Turskoj u nadednih deset do 15 dana.

N1

tačno.net
Autor/ica 18.7.2016. u 09:06