Završilo suđenje katalonskim separatistima

tačno.net
Autor/ica 13.6.2019. u 09:36

Završilo suđenje katalonskim separatistima

foto: EPA

Odluka Vrhovnog suda, najvišeg pravosudnog tijela, očekuje se na jesen i na nju se ne može uložiti žalba.

Nakon četiri mjeseca rasprava, povijesno suđenje dvanaestero pristašama katalonske neovisnosti za sudjelovanje u pokušaju odcjepljenja 2017. završilo se u srijedu u Španjolskoj, gdje će sud svoju politički krajnje osjetljivu odluku donijeti za nekoliko mjeseci, prenosi Hina.

Tim se separatistima, bivšim članovima katalonske vlade, bivšoj predsjednici pokrajinskog parlamenta i čelnicima separatističkih organizacija sudilo zbog toga što su 1. listopada 2017. organizirali referendum o samoodređenju koji je sud zabranio, a obilježilo ga je policijsko nasilje, nakon čega je katalonski parlament 27. listopada donio izjavu o neovisnosti koja je ostala tek mrtvo slovo na papiru.

Devetero ih je u pritvoru više od godinu dana.

Stotine svjedoka – među kojima i premijer Mariano Rajoy – saslušane su na Vrhovnom sudu, najvišem pravosudnom tijelu u Španjolskoj, čija se odluka očekuje na jesen i na koju se ne može uložiti žalba.

Junqueras glavni optuženik

Optuženici su već najavili da će se obratiti Europskom sudu za ljudska prava.

Bivši katalonski potpredsjednik Oriol Junqueras, u pritvoru od studenog 2017., bio je glavni optuženik u odsutnosti bivšeg katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta koji je prebjegao u Belgiju pred progonom.

Prijeti mu 25-godišnja zatvorska kazna.

“Najbolje za cijeli svijet, za Kataloniju, za Španjolsku, za Europu je vratiti pitanje na politički teren”, kazao je i pozvao na “dijalog” da se riješi katalonska kriza.

“Mislite li da će se Katalonci prestati boriti za pravo na samoodređenje zbog jedne sudske odluke? Siguran sam da neće”, rekao je optuženi Jordi Cuixart.

Njihovi pristaše koji ih smatraju “političkim zatvorenicima” pozvali su na prosvjede u Barceloni, gdje su već poslijepodne prosvjednici tražili oslobađajuću presudu i nosili transparente s porukom “Opet ćemo to učiniti”, smjerajući na pokušaj odcjepljenja.

Tužiteljstvo: Državni udar

Španjolsko pravosuđe i Vlada pak neprestano ističu da se optuženicima ne sudi zbog njihovih ideja, nego zbog povrede zakona.

Državno odvjetništvo je ne dvojeći ocijenilo događaje iz 2017. “državnim udarom” koji se događao u “ozračju pobune”.

Više od godinu i pol nakon pokušaja odcjepljenja, u duboko podijeljenoj Kataloniji na vlasti su pristaše neovisnosti, a katalonsko pitanje je i dalje u središtu nacionalne političke rasprave.

“Kakva god bila presuda, pokret za neovisnost će je iskoristiti za ponovnu mobilizaciju”, ocijenio je Oriol Bartomeus, profesor političkih znanosti na Autonomnom sveučilištu u Barceloni.

tačno.net
Autor/ica 13.6.2019. u 09:36