Zastupništvo u Maleziji: Iran je prvi puta nakon 36 godina imenovao ženu za ambasadora

Ešref Zaimbegović
Autor/ica 9.11.2015. u 17:42

Izdvajamo

  • Marzieh Afkham je nakon 36 godina prva žena na čelu jedne iranske ambasade. Dosadašnja glasnogovornica Ministarstva inostranih poslova vodiće predstavništvo zemlje u Maleziji.

Povezani članci

Zastupništvo u Maleziji: Iran je prvi puta nakon 36 godina imenovao ženu za ambasadora

AFP

Diplomatkinja Afkham: “Povjerenje u žene”

By:Kevin Hagen/AFP
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Sada je to zvanično: Marzieh Afkham je nakon 36 godina prva žena na čelu jedne iranske ambasade. Dosadašnja glasnogovornica Ministarstva inostranih poslova vodiće predstavništvo zemlje u Maleziji.

Po prvi puta od vremena iranske revolucije prije 36 godina vlada u Teheranu imenovala je jednu ženu za ambasadora. Dosadašnja glasnogovornica Ministarstva inostranih poslova, Marzieh Afkham, biće ambasadorka u Malesiji, saopštilo je Ministarstvo u Teheranu. Još u proljeće mediji su izvještavali o mogućim izmjenama u karijeri Afkhamove – ali u koju će zemlju biti poslana nije u tom momentu bilo poznato.

Ministar inostranih poslova Javad Zarif rekao je da je Afkhamova svoju dvogodišnu aktivnost kao glasnogovornica ispunila „dostojanstveno, hrabro i sa puno obzira“. Kako javlja državna novinska agencija Irna nova ambasadorka u Kuala Lumpuru zahvalila se ministru za njegovu hrabrost da postavi jednu ženu za ambasadora i za njegovo iskazano „povjerenje u žene“. U vrijeme šaha sedamdesetih godina Teheran je imao ambasadorku u Danskoj.

Pedesetogidišnja Afkham bila je i prva glasnogovornica u iranskom Ministarstvu inostranih poslova. Umjereni iranski predsjednik Hasan Rohani pozvao je poslije svoga izbora 2013. ministre da usmjeravaju žene na više pozicije. Od jedanaest pozicija potpredsjednika Rohani je tri dodjelio ženama.

Islamska revolucija pod vođstvom ajatolaha Homeinia srušila je u februaru 1979. prozapadno orijentisanog šaha i monarhiju zamjenila kroz formu vladavine na principima islama. Žene u Iranu ne mogu biti sudije niti se mogu kandidovati za predsjednika.

spiegel.de

Ešref Zaimbegović
Autor/ica 9.11.2015. u 17:42