Biden i Putin danas će održati sastanak: Postoji li rješenje za krizu na istoku Evrope?

tačno.net
Autor/ica 7.12.2021. u 09:03

Biden i Putin danas će održati sastanak: Postoji li rješenje za krizu na istoku Evrope?

foto: AFP

Predsjednik SAD-a Joe Biden i prvi čovjek Ruske Federacije Vladimir Putin danas bi, prema najavama, trebali održati sastanak putem videolinka u kojem će fokus biti rješavanje krize na granici Ukrajine i Rusije.

Sastanak između lidera dvije svjetske sile dolazi nekoliko mjeseci nakon što su se sastali na samitu koji je održan 16. juna u Ženevi. Uprkos tadašnjem sastanku, čini se kako su odnosi između dvije sile i dalje daleko od dobrih, a sve je dodatno zaoštrila kriza na istoku Evrope, tačnije u Ukrajini.

“Biden će tokom razgovora naglasiti zabrinutost SAD-a zbog ruskih vojnih aktivnosti na granici s Ukrajinom i potvrditi podršku Sjedinjenih Američkih Država suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Pitanja o kojima će Biden raspravljati s Putinom uključuju stratešku stabilnost, cyber sigurnost i regionalna pitanja”, naveli su iz Bijele kuće.

S druge strane, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov pojasnio je kako će Putin tokom razgovora boraviti u Sočiju, ali je također naglasio kako ne treba očekivati ništa previše od sastanka.

“Veoma je važno ne upuštati se u neka emotivna očekivanja. Na kraju krajeva, to je razgovor šefova zemalja. Oni imaju o čemu da razgovaraju, naročito u pogledu implementacije dogovora postignutog tokom samita u Ženevi, koji je održan u junu. Iako su naši bilateralni odnosi u veoma tužnom stanju, dijalog se mora započeti”, rekao je Peskov.

Prema informacijama medija, Biden će prije razgovora s Vladimirom Putinom održati razgovore i s određenim saveznicima u Evropi kako bi se iskoordinirale akcije uoči razgovora s ruskim predsjednikom. Također, navodi se kako će državni sekretar SAD-a Antony Blinken razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim uoči sastanka Bidena i Putina.

Osim konkretnog problema u odnosima Rusije i Ukrajine, a koji neminovno uključuju i SAD, dvojica državnika na stolu će imati i brojne druge teme o kojima će voditi razgovor.

Između ostalog, očekuje se kako će Putin i Biden razgovarati i o zahtjevima Rusije koja traži od NATO-a da se ovaj savez ne širi na ukrajinsku teritoriju. Isto tako, jedna od tema sastanka će biti razgovor o eventualnim ekonomskim sankcijama koje Sjedinjene Američke Države planiraju nametnuti Ruskoj Federaciji u narednom periodu.

Također, tokom razgovora Bidena i Putina očekuje se i rasprava o temama kao što je aktuelna migrantska kriza na granici Bjelorusije i Poljske, pitanje energetskog projekta kao što je Sjeverni tok 2, koji je već dugo na meti sankcija američke administracije, ali i brojna druga pitanja koja uključuju međunarodne odnose.

Prije svega, to se odnosi na stanje na Kavkazu, tačnije u Nagorno-Karabahu te Gruziji, kao i na situaciju u Siriji, gdje je i ranije naglašeno kako postoje određene oblasti u kojima bi zvaničnici SAD-a i Rusije mogli raditi zajedno. Svakako, očekuje se da će Joe Biden i Vladimir Putin razgovarati i o “iranskom nuklearnom pitanju”, što je problem o kojem SAD i Rusija dijele različita mišljenja.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 7.12.2021. u 09:03