Zaraćene strane u Sudanu prihvatile da zaštite civile, nema primirja

RSE
Autor/ica 12.5.2023. u 10:44

Izdvajamo

  • Pregovori će biti nastavljeni da se postigne novo privremeno primirje koje će omogućiti dostavu pomoći, a na stolu je predlog da se zaustave borbe deset dana, rekla je američka zvaničnica koja nije želela da joj se navede ime.

Povezani članci

Zaraćene strane u Sudanu prihvatile da zaštite civile, nema primirja

Foto: AFP/Getty Images

Zaraćene strane u Sudanu potpisale su 11. maja uveče sporazum kojim se dozvoljava pristup humanitarnoj pomoći, a pregovori će biti nastavljeni oko postizanja privremenog primirja, naveli su američki zvaničnici.

Predstavnici vojske i paravojne grupe koji su u sukobu gotovo mesec dana, potpisali su u Džedi u Saudijskoj Arabiji izjavu kojim se angažuju da štite civile u Sudanu, rekla je jedna američka zvaničnica koja je učestvovala u razgovorima, prenosi AFP:

Posle šest dana pregovora izaslanici vojske generala Abdela Fataha al Burhana i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) generala Mohameda Hamdanea Dagloa potpisali su “deklaraciju iz Džede za zaštitu civila u Sudanu”.

Dve strane su se obavezale da će dozvoliti ulazak humanitarne pomoći, odobriti ponovno uspostavljanje struje, vode i drugih osnovnih usluga, povući bezbednosne snage iz bolnica i organizovati “dostojnu sahranu” umrlim.

Pregovori će biti nastavljeni da se postigne novo privremeno primirje koje će omogućiti dostavu pomoći, a na stolu je predlog da se zaustave borbe deset dana, rekla je američka zvaničnica koja nije želela da joj se navede ime.

“Ne radi se o prekidu vatre. Radi se o uviđanju svojih obaveza prema međunarodnom humanitarnom pravu”, posebno kada je reč o civilima, dodala je ona.

Vašington se nada da će potpisivanjem ovog sporazuma biti stvorena “dinamika” koja može da dovede do dostave pomoći, rekla je ona, ali zaključila da vojska i paravojna grupa “još nisu dotle stigli”.

Tri nedelje sukoba, stotine mrtvih i raseljenih

Sukobi u Sudanu izbili su 15. aprila između sudanske vojske i paravojnih jedinica koje predvode dva rivalska generala. U nasilju do sada je poginulo više od 600 ljudi, uključujući civile, a nekoliko stotina hiljada je raseljeno ili pobeglo u susedne zemlje.

Razgovore u Sudanu vode međunarodni posrednici u nadi da će okončati tronedeljni sukob koji je ubio stotine i izazvao egzodus stanovništva.

Američko-saudijska inicijativa je prvi ozbiljan pokušaj da se okončaju borbe između vojske i paravojnih snaga za brzu podršku (RSF) koje su pretvorile delove sudanske prestonice Kartum u ratne zone.

Hiljade ljudi pokušavaju da odu iz Port Sudana čamcima za Saudijsku Arabiju, plaćajući skupe komercijalne letove preko jedinog funkcionalnog aerodroma u zemlji ili koristeći letove za evakuaciju.

Sukob je počeo nakon kolapsa međunarodno podržanog plana za tranziciju ka demokratiji.

Burhan, vojni oficir od karijere, na čelu je vladajućeg saveta koji je uspostavljen nakon svrgavanja dugogodišnjeg autokrate Omara al-Bašira 2019. i vojnog udara 2021. godine, dok je Hemedti, bivši vođa milicije koji je stekao ime u sukobu u Darfuru, njegov zamenik.

Zapadne sile podržale su tranziciju ka civilnoj vladi u zemlji koja se nalazi na strateškoj raskrsnici između Egipta, Saudijske Arabije, Etiopije i nestabilnog afričkog regiona Sahel.

RSE

Tagovi:
RSE
Autor/ica 12.5.2023. u 10:44