Parlamentarci Velike Britanije preuzimaju kontrolu nad Bregzitom

 Dragan Štavljanin i Elvisa Tatlić
Autor/ica 4.9.2019. u 10:34

Parlamentarci Velike Britanije preuzimaju kontrolu nad Bregzitom

Britanski premijer Boris Džonson doživeo je poraz glasanjem u Donjem domu britanskog parlamenta u utorak uveče, gde je sa 328 prema 301 izglasana kontrola nad dnevnim redom što znači da zastupnici mogu izneti predlog zakona kojim traže odgađanje datuma izlaska Velike Britanije iz Evropske unije (EU).

Kao odgovor na glasanje, Džonson je rekao da će podneti predlog za prevremene opšte izbore, prenosi BBC.

“Ne želim izbore, zemlja ne želi izbore”, rekao je i upozorio da će ga Parlament ostaviti bez izbora ako u sredu 4. septembra glasa za blokiranje Bregzita bez dogovora.

Lider Laburističke stranke Džeremi Korbin odgovorio je da neće glasati na prevremenim izborima ukoliko se prvo ne usvoji predlog zakona kojim se isključuje Bregzit bez dogovora.

Korbin je rekao da ako premijer želi izbore, prvo mora doneti nacrt zakona.

Džonson izgubio većinu u parlamentu

Ranije je poslanik konzervativaca u britanskom parlamentu Filip Li (Philip Lee) zauzeo svoje mesto na klupama opozicije, što prema pisanju britanskih medija, znači da je premijer Boris Džonson izgubio većinu u parlamentu.

“Konzervativna vlada nastavlja na agresivan način Bregzit sa štetnim posledicama. Ugrožava živote i neopravdano ugrožava i integritet Velike Britanije”, rekao je Li posle čega se pridružio opozicionim redovima u parlamentu koji je u utorak 3. septembra nastavio rad posle letnje pauze.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson je poslanicima tokom debate rekao da želi pregovarački izlazak iz Evropske unije (EU) i insistirao na tome da iza razgovora postoji “pravi zamah”.

Dodao je da planovi ‘pobunjenih’ poslanika o donošenju zakonodavstva kojim se blokira izlazak bez dogovora 31. oktobra “uništavaju svaku šansu za pregovaranje o novom sporazumu”.

“To je Džeremi Korbinov način predaje. To znači podizati belu zastavu”, dodao je.

Premijer je rekao poslanicima i da su šanse za dogovor “porasle” u poslednjih nekoliko sedmica.

“Ove nedelje pojačavamo tempo sastanaka u Briselu”, rekao je Džonson. “Naši evropski prijatelji mogu videti da želimo sporazum i počinju da odražavaju tu stvarnost u svom odgovoru.”

Premijer Velike Britanije poručio je i da će država napustiti EU do 31. oktobra “u svim okolnostima”.

“Neće biti daljnjeg besmislenog odlaganja,” dodao je Džonson.

“Što je dosta – dosta je. Zemlja želi da se ovo uradi i žele da se referendum poštuje”.

Džonson je rekao i da će Parlament, ukoliko usvoji zakone koji zahtevaju da ode u Brisel i zatraži produženje za Bregzit, da će to zapravo i uraditi – slediti zakon. Prema predlogu zakona koji priprema opozicija i nezadovoljni poslanici vladajuće Konzervativne partije, premijer bi morao da zatraži odlaganje Bregzita do 31. januara sledeće godine, osim ako poslanici ne odobre novi dogovor sa EU ili glasaju za Bregzit bez sporazuma.

Bliske veze sa EU

Kenet Klark (Kenneth Clarke), najstariji član parlamenta, zastupnik veterana, održao je dugi govor tokom debate u prilog predlogu, rekavši da Parlament mora ustati i blokirati Bregzit bez dogovora.

Naglasio je da Britanija mora ostati u bliskoj vezi s EU, njenim najvećim trgovinskim partnerom, nakon Bregzita, i odbacio tvrdnje da svako ko je pokušao zaustaviti sporazumni Bregzit pokušava preokrenuti rezultat referenduma.

“Tri puta sam glasao za Bregzit “, rekao je, pozivajući se na činjenicu da podržava sporazum o povlačenju s kojim je pregovarala prethodnica Borisa Džonsona Tereza Mej (Theresa Mai).

Klark se takođe rugao onima koji tvrde da će Velika Britanija biti u redu izlaskom iz EU bez budućeg dogovora i trgovanja pod uslovima Svetske trgovinske organizacije.

“Severna Koreja je sasvim u redu, nema posla u trgovini sa bilo kojim drugim mestom i deluje po pravilima WTO”, rekao je sarkastično na smeh u dvorani.

Sve stranke u Parlamentu Klarka poštuju. Služio je na više visokih mesta u kabinetu, uključujući šefa riznice i matičnog sekretara, a trenutni je “otac kuće” – titula koja se dodeljuje članom parlamenta sa najdužim stažem.

Džonsonova vlada nema ‘mandata, morala i, do danas, većine’

Vođa opozicionih laburista Džeremi Korbin rekao je zastupnicima da danas zakonodavci “imaju poslednju šansu da zaustave ovu vladu da ne prođe preko ustavnih i demokratskih prava u ovoj zemlji

Dodao je da Džonson “ne dobija prijatelje u Evropi” i da “kod kuće gubi prijatelje”.

“Njegova je vlada bez mandata, bez morala i, do danas, bez većine”, rekao je Korbin.

“Premijer može tvrditi da se postiže napredak, ali čelnici EU navode da Vlada do sada nije predstavila nikakve nove predloge. Može li premijer to razjasniti?”, pitao je vođa laburista. Korbin je dodao i da Velika Britanija, ukoliko je predložila novi predlog, da kaže “kada će ih objaviti kako bi Parlament i javnost mogli da pregledaju te predloge”.

Gov je članovima Parlamenta rekao: “Postoje nesumnjivi rizici i stvarni izazovi ako 31. oktobra ostanete bez dogovora”.

“Ali postoje i mogućnosti i nove mogućnosti za našu zemlju i van EU“.

“Moj je posao da ublažim te rizike, prevaziđem te izazove i omogućim ovoj zemlji da iskoristi te mogućnosti i svakom građaninu pružim te nove mogućnosti”.

Gov nije uspeo da ubedi opoziciju da se Velika Britanija može pripremiti za Bregzit bez dogovora, a ministar kabineta u senci Jon Trickett opisao je izjavu Gova o pripremama za Bregzit bez dogovora kao “prilično netačnu”.

“Istina je da se, iako 6,3 milijardi funti (7,6 milijardi USD) troši na pripreme Bregzita … sada je premalo jer je prekasno, pa čak i ako su sve pripreme obavljene na vreme i na sveobuhvatniji način, zemlja još uvek nema pojma hoćemo li otići sa sporazumom ili ne.

Hamond: Ne mogu da me izbace iz partije

Bivši ministar finansija Filip Hamond (Phillip Hammond) kazao je za BBC da veruje da “će biti dovoljno poslanika koji će danas podržati ovaj plan”, nazivajući “apsolutnom hipokrizijom” pretnju Vlade pobunjenim konzervativnim poslanicima izbacivanjem iz stranke i izostavljanjem sa lista kandidata za sledeće izbore.

Hamond, koga je lokalni odbor Konzervativne partije, skinuo sa izborne liste, kazao je da vladajuća stranka nema pravo da to učini.

“To će biti duga borba ukoliko to učine”, kazao je Hamond.

“Ovo je moja partija. Ja sam njen član 45 godina i braniću je od pridošlica, uljeza koji pokušavaju da je transformišu od masovne organizacije u malu frakciju”, kazao je bivši ministar finansija.

Rab: Poslanici hoće da ponište Bregzit

Šef diplomatije Dominik Rab (Dominic Raab) smatra da bi usvajanje zakona koji bi sprečio Bregzit bez sporazuma vodio “parališućoj neizvesnosti”.

“Vešto je skrojen da omogući seriju odlaganja, zahtevao bi odmah da Ujedinjeno kraljevstvo prihvati bilo koje uslove EU, ma koliko bili teški, kazneni i što bi cena za poreske obveznike iznosila milijardu funti svakog meseca”, kazao je Rab za BBC.

“Zakon je očigledno zamišljen pripremljen da odloži, čak i da poništi Bregzit, i mislim da ‘potapa’ veoma pozitivan napredak koji smo ostvarili sa EU u postizanju dogovora”, dodao je Rab.

Međutim, Hamond je istakao da Džonson nije postigao “napredak” u razgovorima sa EU kako bi izdejstvovao sporazum o Bregzitu.

Laburisti spremni za izbore, ali ne pre 31. oktobra

Lider laburista Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn) je rekao da je Laburistička stranka spremna za izbore.

Međutim, ministar u senci za Severnu Irsku Toni Lojd je rekao da će laburisti glasati protiv bilo kakvih planova vlade za održavanje izbora pre predviđenog roka za izlazak Velike Britanije iz EU.

On je istakao da laburisti “neće dozvoliti Borisu Johnsonu da diktira uslove izbora koji bez ikakvog dogovora ruše ovu zemlju”.

Džonsonu je potrebna podrška dve trećine od 650 poslanika da bi raspisao vanredne izbore. Trenutno ima tanku većinu od jednog poslanika, računajući i podršku Demokratske unionističke partije Severne Irske (DUP).

Ova sedmica će biti odlučujuća, a njoj su prethodili protesti širom zemlje protiv Džonsonove odluke da raspusti, odnosno suspenduje parlament, što bi trebalo da stupi na snagu za nedelju dana.

Ministar zadužen za pripreme u slučaju da ne bude sporazuma Majkl Gov (Michael Gove) odbio je da prokomentariše da li bi se vlada Borisa Džonsona pridržavala odluke parlamenta.

“Da vidimo šta će reći zakonodavstvo”, rekao je Gov.

Parlament se sa letnje pauze vratio u utorak, a obustava rada parlamenta koju je Džonson tražio, a kraljica odobrila, počeće od 9. do 12. septembra.

U međuvremenu, sud u Edinburgu će razmotriti tužbu poslanika Škotske nacionalne partije da je suspenzija parlamentarna nezakonita.

Više od tri godine nakon što je Velika Britanija izglasala napuštanje EU sa 52 odsto birača za naprema 48 odsto onih koji su glasali protiv, i dalje je nejasno pod kojim će se uslovima i da li će se uopšte i dogoditi Bregzit, ukazuje Rojters.

Premijer se zakleo da će izvesti Veliku Britaniju iz EU poslednjeg dana oktobra, čak i ako ne bude sporazuma, uprkos ekonomistima koji upozoravaju da bi takva odluka mogla imati teške posledice, pre svega ozbiljne poremećaje u putovanju i snabdevanju robom kao što su hrana i lekovi, te uspostavljanju tvrde granice između dve Irske.

Međutim, pristalice britanskog premijera smatraju da će bilo kakav poremećaj biti kratkotrajan i može se preduprediti pažljivim pripremama. Stoga je Vlada pokrenula kampanju pod nazivom “Spremite se za Brexit”.

Zvaničnici EU rekli su da su spremni na scenario bez sporazuma, ukoliko bude neophodno.

A izlazak Velike Britanije iz EU bez trgovinskog sporazuma koštao bi Britance najmanje 16 milijardi dolara u izgubljenim prodajama u EU, saopštila je trgovinska agencija Ujedinjenih nacija (UNCTAD).

Ovaj gubitak bi uključivao i pet milijardi dolara iz oblasti izvoza automobila, dvije milijarde u životinjskim proizvodima i još dvije milijarde u odeći i tekstilu.

RSE

 Dragan Štavljanin i Elvisa Tatlić
Autor/ica 4.9.2019. u 10:34