Zapadne diplomate traže rješenje krize u Ukrajini

tačno.net
Autor/ica 10.12.2013. u 10:32

Zapadne diplomate traže rješenje krize u Ukrajini

Očekuje se da će tokom dana u Kiev doći EU šefica za vanjske poslove Catherine Ashton i pomoćnik američkog državnog sekretara Victoria Nuland kako bi se sastali sa predsjednikom Viktorom Yanukovychem i predstavnicima opozicije

KIEV (AA) – Grupa zapadnih lidera uputila se ka Kievu kako bi pokušali približiti stavove vlade predsjednika Viktora Yanukovycha i hiljade demonstranata koji već treću sedmicu protestuju.

Posjeta dolazi dan nakon što je policija, koristeći suzavac, rastjerala demonstrante koji su se okupili ispred kompleksa sa vladinim zgradama.

Okupacija javnih trgova traje već sedmicama u Kievu, a u znak protesta protiv odluke Yanukovycha da zamrzne veze sa Europskom unijom i da se okrene Rusiji.

Policija je tokom cijele noći patrolirala Kievom, sukobljavajući se sa demonstrantima na zaleđenim ulicama. Glavna opoziciona partija tvrdi da su specijalne snage upale u njihove prostorije i oduzeli im kompjutere.

Yanukovych planira da se utorak sastane i sa tri bivša ukrajinska predsjednika kako bi zajedno pokušali pronaći rješenje za postojeću krizu. Tamošnji mediji citiraju lidera opozicije Oleh Tyanhybok, koji tvrdi da je nekoliko demostranata povrijeđeno u sukobima sa policijom. Zvanično, nema podataka o povrijeđenim, ali se čini da su ovi sukobi blaži nego su bili na početku demonstracija, prije tri sedmice.

Protesti koji traju, javlja AP, su među najvećim u ovoj zemlji od 2004. godine i Naranđaste revolucije, nakon koje je Yanukovych došao na vlast.

U međuvremenu, demonstracije ne jenjavaju. Energična pjevačica Ruslana predvodi vježbe aerobika na glavnom trgu kojim se demonstranti pokušavaju ugrijati na minus pet stepeni celzijusa.

U ponedjeljak navečer, Ostap Semerak iz Domovinske partije na čijem čelu je bivša premijerka Yulia Tymoshenko koja je već duže vrijeme u zatvoru, rekao je za AP da su specijalne jedinice upale, neke kroz prozor, u sjedište njegove stranke, i oduzele im neke od kompjutera. Novinar AP vidio je razbijene prozore i kompjutere u uredu ove stranke.

Članica ove partije, Marina Soroka tvrdi da su vladine snage opkolike i blokirale nekoliko medija koji su bliski opoziciji, te da su web portali tih medija nedostupni za korisnike.

Ukrajina se već duže vrijeme nalazi u ekonomskoj krizi i tamošnja vlada očajnički pokušava pronaći način kako privući stranu pomoć. Nakon što su pregovori sa Međunarodnim monetarnim fondom došli u krizu, Yanukovic je odlučio da zatraži pomoć od Rusije što je izazvalo javno negodovanje.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 10.12.2013. u 10:32