Vojna parada u Pjongjangu, Kim Jong-un: Sjeverna Koreja želi mirno i stabilno vanjsko okruženje

tačno.net
Autor/ica 10.10.2015. u 10:23

Vojna parada u Pjongjangu, Kim Jong-un: Sjeverna Koreja želi mirno i stabilno vanjsko okruženje

Osim tisuća vojnika u paradi sudjeluju tenkovi i oklopna vozila, izloženi su nosači raketa i druga vojna oprema kao dokaz vojne moći Sjeverne Koreje, izuzetno izolirane države te na svečanosti osim predstavnika Kine nije bilo izaslanika drugih zemalja

Vojna parada u nazočnosti vođe Kim Jong-una počela je u subotu u Pjongjangu u povodu 70. godišnjice jedine političke stranke u Sjevernoj Koreji, a svečanost izravno prenosi državna televizija te izolirane komunističke zemlje.

Sjevernokorejskog vođu pozdravio je zapovjednik počasne straže, a zatim je izvršena smotra tisuća vojnika koji sudjeluju u paradi, prema snimkama službene sjevernokorejske televizije.

“Živjela Nepobjediva radnička stranka Koreje”, poruka je na transparentu ovješenom o velik balon na Trgu Kim Il-Sunga, osnivača Sjeverne Koreje i djeda današnjeg vođe.

Zgrade na trgu okićene su zastavama komunističke stranke sa znakom srpa i čekića na crvenoj podlozi te plavo-bijelo-crvenim zastavama Sjeverne Koreje.

Osim tisuća vojnika u paradi sudjeluju tenkovi i oklopna vozila, izloženi su nosači raketa i druga vojna oprema kao dokaz vojne moći Sjeverne Koreje, izuzetno izolirane države te na svečanosti osim predstavnika Kine nije bilo izaslanika drugih zemalja.

Agencija AFP prenosi da je sjevernokorejski vođa dan ranije u razgovoru s Liuom  Yunshanom, posebnim izaslanikom kineskog predsjednika Xija Jinpinga, izrazio spremnost da poboljša odnose s Južnom Korejom.

Kako je prenijela u subotu kineska agencija Xinhua,  Kim je rekao da Sjeverna Koreja želi “vanjsko mirno i stabilno okruženje u trenutku kada se trudi razviti svoje gospodarstvo i poboljšati svakodnevni život naroda”.

Narodna Republika Koreja “spremna je učiniti napore da poboljša odnose između sjevera i juga i očuva stabilnost poluotoka”, rekao je Kim, kako ga citira Xinhua.

novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 10.10.2015. u 10:23