Naoružani napadači napali dom afganistanskog ministra odbrane

tačno.net
Autor/ica 4.8.2021. u 10:03

Naoružani napadači napali dom afganistanskog ministra odbrane

foto: AP

Napad autobombom koji se dogodio u Kabulu u utorak, 3. augusta blizu kuće afganistanskog ministra obrane i u kojemu su učestvovali napadači, “završen je i svi su napadači likvidirani”, rekao je glasnogovornik afganistanskog ministarstva unutrašnjih poslova Mirwais Stanekzai.

Snažnu eksploziju u Kabulu blizu Zelene zone pratili su sukobi vatrenim oružjem. Ubijeno je troje civila i sva tri napadača, rekli su dužnosnici.

Ozlijeđeno je još najmanje sedmero ljudi, rekao je glasnogovornik ministarstva zdravstva Ghulam Dastagir Nazari.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova rekao je da su operacije sigurnosnih snaga okončane smrću svih napadača.

Viši sigurnosni dužnosnik rekao je da se čini da je eksploziju uzrokovala autobomba i da su mete bili dom ministra obrane i pridružena rezidencija člana parlamenta.

Ministar odbrane Afganistana Bismilah Kan Mohamadi nije bio kod kuće kada su napadači aktivirali eksploziv i ispalili više hitaca nedaleko od dobro čuvane “Zelene zone” u Kabulu.

Napad se dogodio u vrijeme pojačanih sukoba talibana i snaga Afganistana u drugim ključnim gradovima. Savjet bezbjednosti UN pozvao je na hitan prekid sukoba.

Pripadnici službi bezbjednosti rekli su agenciji AFP da su četiri osobe poginule u napadu, dok je 11 ranjeno.

Mohamadi se kasnije oglasio na “Tviteru” sa porukom da je sve u redu.

Američki Stejt department saopštio je da napad ima sva obilježja talibana.

Sukobi između aFganistanskih snaga i talibana pojačali su se širom zemlje, a talibani su preuzeli kontrolu nad kontrolnim punktovima, trgovačkim i infrastrukturnim objektima.

Sukobi su intenzivirani od početka maja, a talibani su iskoristili poslednju fazu povlačenja stranih snaga predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama.

RSE

tačno.net
Autor/ica 4.8.2021. u 10:03