Veliki neredi na istoku Njemačke: U Leipzigu se sukobili ljevičari i policija

tačno.net
Autor/ica 4.6.2023. u 08:52

Veliki neredi na istoku Njemačke: U Leipzigu se sukobili ljevičari i policija

Image: Robert Michael/dpa/picture alliance

Osim toga što su stanovnici Leipziga jučer slavili to što je klub iz ovog grada osvojio Kup Njemačke u nogometu, u ovom gradu na istoku Njemačke sinoć su zabilježeni i veliki neredi, tačnije sukob pripadnika ljevičarskih organizacija i policije.

Naime, u poslijepodnevnim satima u Leipzigu se okupilo oko 1.500 pripadnika ljevičarskih organizacija koji su željeli izraziti nezadovoljstvo zbog toga što je sud u Njemačkoj oudio studenticu Linu E. na pet godina i tri mjeseca zatvora zbog toga što je učestvovala u napadima na neonaciste.

Iako je okupljanje zabranjeno, ljevičari su se okupili u Leipzigu, a kako su sati odmicali tako je rasla i napetost između demonstranata i policije.

U večernjim satima zabilježeni su i prvi sukobi u kojima je učestvovalo više od 700 demonstranata.

“Zapaljene su barikade, oštećeno je 17 vozila hitne pomoći. Povrijeđena su 23 policajca”, saopćile su službe u subotu u poslijepodnevnim satima.

Neredi su se nastavili duboku u noć, a kako pišu njemački mediji u akciji hapšenja i sprečavanja dalje eskalacije nasilja učestvovalo je 300 policajaca.

“Policija je morala opkoliti 300-400 demonstranata na Heinrich-Schutz trgu. Trećina od 1.500 demonstranata je tražila nasilje. Situacija je bila izuzetno napeta”, rekao je glasnogovornik policije Olaf Hoppe.

Pola sata iza ponoći, demonstranti su izvršili i napad na policijsku stanicu Wiedebach te su je gađali kamenjem.

“Situacija je stavljena pod kontrolu tek u pet sati ujutro. Policija je identifikovala više od 300 učesnika nereda te je utvrdila njihove lične podatke. Policija je još uvijek u pripravnosti i trenutno se u gradu nalazi 2.500 policajaca iz nekoliko saveznih država. Pored policajaca, u akciji su bili uključene tri posade helikoptera, najmanje osam vodenih topova, oklopna vozila za ‘čišćenje’ demonstracija te konjička eskadrila”, piše Bild.

tačno.net
Autor/ica 4.6.2023. u 08:52