Orban u trci za četvrti premijerski mandat u Mađarskoj

Jovana Krstić
Autor/ica 3.4.2022. u 10:02

Orban u trci za četvrti premijerski mandat u Mađarskoj

Foto: Akos Stiller/Bloomberg News

U Mađarskoj se 3. aprila održavaju parlamentarni izbori, deveti od uvođena višestranačja 1990. godine. Istovremeno, građani glasaju i na referendumu koji se odnosi na pitanja u vezi sa LGBTQ populacijom.

Još uvek aktuelni mađarski premijer, Viktor Orban pokušaće da osvoji četvrti uzastopni mandat.

Njegova nacionalistička konzervativna partija, Fides (Fidesz) do sada je imala dvotrećinsku većinu u parlamentu. Međutim, za 12 godina njegove vladavine ovo je prva izborna trka čiji rezultati se očekuju s neizvesnošću.

Prvi put od kada je došao na vlast 2010, Orban se suočava sa ujedinjenim opozicionim blokom, širokog političkog spektra.

Koalicija “Ujedinjeni za Mađarsku” okuplja šest stranaka – od levice, socijalista, pa do Jobika, nekada ekstremno desne stranke koja se danas predstavlja kao partija desnog centra.

Opoziciju na izborima predvodi Peter Marki-Zaj (Peter Marki-Zay), 49-godišnji katolički konzervativac i gradonačelnik Hodmezevarošheja, maloga grada na severu zemlje.

Koaliciju koja je, kako kažu njeni članovi, oformljena da bi “spasila zemlju od Orbanove koruptivne i autoritativne vladavine”, premijer Mađarske optužuje da će zemlju uvući u rat. Stranke koalicije “Ujedinjeni za Mađarsku”, takve optužbe odbacuju.

Na početku Orbanova kampanja fokusirala se uglavnom na promovisanje anti-migrantskih ideja, kritikovanje Zapada i protivljenje LGBTQ pravima, međutim kasnije je sve ostalo u senci globalne krize izazvane ruskom invazijom na Ukrajinu.

On sve vreme insistira na ideji da njegova zemlja, koja je primila oko 400.000 ukrajinskih izbeglica, ostane van rata.

Ranije poznat po bliskim vezama sa predsednikom Rusije, Orban se našao na meti kritika zbog “blage reakcije” kada je reč o osudi ruske agresije. Iako je mađarska vlada podržala EU sankcije Moskvi, odbila je da smanji zavisnost od ruskog gasa, te zabranila transport oružja u Ukrajinu preko Mađarske.

Šta kažu ankete?

Ranije predizborne ankete predviđale su tesnu trku opozicije i vladajuće desničarsko-populističke stranke.

Ipak, od početka ruske invazije na Ukrajinu brojke idu blago u korist Fidesa, pokazale su ankete istraživačkog insituta IDEA, a prenosi Rojters.

Prema istraživanju sprovedenom između 22. i 28. marta, podrška Orbanovom nacionalističkom Fidesu iznosi 41 odsto od ukupnog biračkog tela, u odnosu na 40 odsto početkom meseca, dok opoziciona alijansa ima 39 odsto, što je dva posto više u odnosu na prethodno istraživanje.

Anketa je pokazala i da je oko šest odsto od 8 miliona birača u Mađarskoj još neopredeljeno.

Građani Mađarske glasaju o novom sastavu republičkog parlamenta koji broji 199 poslanika. Oni se biraju na mandat od 4 godine i to po kombinovanom izbornom sistemu. 106 poslanika bira se direktno u izbornim jedinicama, a 93 na partijskim listama širom zemlje.

Izbore će pratiti 20.000 ljudi

Zabrinuta zbog regularnosti predstojećih izbora jedna građanska inicijativa u Mađarskoj, angažovala je više od 20.000 ljudi za brojanje glasačkih listića i posmatranje izbornog dana, prenosi AP.

Misiju za posmatranje izbora u Mađarskoj poslala je i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), što je tek drugi put da je OEBS to učinio u nekoj od zemalja Evropske unije.

Referendum

Na inicijativu vladajuće stranke, u Mađarskoj se održava i referendum koji će ispitati Mađare o njihovim stavovima prema LGBTQ pitanjima — nešto za šta protivnici kažu da ima za cilj omalovažavanje seksualne manjine.

Orban je za referendum predočio pet pitanja kojima će pitati javnost da li podržava “promociju” sadržaja vezanih za seksualnu orijentaciju kod dece i poziva javnost da zaokruži “ne”.

RSE

Jovana Krstić
Autor/ica 3.4.2022. u 10:02