POVIJESNOM REFORMOM ZAKONA O RADU U EKVADORU PRIZNAT KUĆANSKI RAD

tačno.net
Autor/ica 24.4.2015. u 13:29

POVIJESNOM REFORMOM ZAKONA O RADU U EKVADORU PRIZNAT KUĆANSKI RAD

Nakon jedanaestosatnog zasjedanja, ekvadorska Narodna skupština odobrila je reformu državnog zakona kojom se štite radnička prava trudnica, etničkih manjina, LGBT radnika/ca, kao i prava žena koje obavljaju kućanske poslove.

Ekvadorski predsjednik Rafael Correa u svom govoru ističe da neplaćeni posao unutar doma čini čak 15% BDP-a. Reformama socijalnog osiguranja omogućit će olakšice za preko 1.5 milijuna kućanskih radnica, koje će biti uključene u sustav socijalne zaštite.

„Uvažavamo rad koji se obavlja unutar vlastitog doma. To nas čini dijelom socijalizma 21. stoljeća“, rekao je Correa.

Revolucionarni Zakon o radnim pravima i priznavanju kućanskog rada, izglasan s 91 glasom ‘za’ i 29 glasova ‘protiv’, a posebnu pažnju obraća na borbu protiv rodne diskriminacije, seksualne orijentacije ili rase. Također, poslodavci koji su ilegalno otpustili radnika/cu, bit će mu/joj dužni isplatiti godišnju plaću, prenosi.

Eliminirani su i ugovori o zapošljavanju na određeno vrijeme te zamijenjeni ugovorima na neodređeno, a jedna od kontroverznijih odluka je uvođenje demokratskih izbora za sindikate.

Za vrijeme Correine lijeve vlade, preko milijun ljudi izašlo je iz siromaštva. Ekvador je trenutno vodeća država u Južnoj Americi po količini društvenog ulaganja, a priznavanjem radničkog statusa stotinama tisuća žena koje rade u kućanstvu nastavljaju trend smanjivanja siromaštva. [D.K.]

voxfeminae.net

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 24.4.2015. u 13:29